Dinsdag 22/06/2021

Update

Onderzoek Nederlandse gifeieren in volle gang

Archiefbeeld Beeld Thinkstock
ArchiefbeeldBeeld Thinkstock

Nederlandse pluimveebedrijven waarbij de giftige stof in hun eieren teruggevonden is, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren is terechtgekomen. Fipronil kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier.

Nederlands bedrijf aansprakelijk gesteld

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft van meerdere bedrijven gehoord dat ze ChickFriend schriftelijk op de hoogte hebben gesteld, zei NVP-voorzitter Hennie de Haan. ChickFriend zelf was vandaag onbereikbaar. De voicemail van het bedrijf meldt dat dit wegens "zakelijke omstandigheden" is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten gisteren om eieren met bepaalde codes erop niet te eten, omdat daar een zodanig hoge concentratie fipronil in zit dat het een acuut gezondheidsgevaar oplevert. Op die eieren, afkomstig van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel, staat de code X-NL-40155XX. De X staat daarbij voor ieder getal. Volgens de NVWA kunnen consumenten andere eieren gewoon eten.

In totaal heeft de inspectiedienst zo'n 180 van de circa duizend pluimveebedrijven geblokkeerd, omdat daar vermoedelijk fipronil is gebruikt. Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. Daarom wordt in het onderzoek zoveel mogelijk met ons land samengewerkt.

De aanwezigheid van het gif fipronil in eieren wordt volop onderzocht Beeld anp
De aanwezigheid van het gif fipronil in eieren wordt volop onderzochtBeeld anp

Onderzoek in volle gang

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire is volgens de Nederlandse justitie "in volle gang". Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook de administratie van het bedrijf is in beslag genomen.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt, noemt geen namen van bedrijven, maar het zou gaan om het bedrijf ChickFriend uit Barneveld, menen de gedupeerde pluimveebedrijven. Zij huurden ChickFriend in om bladluis te bestrijden.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) richt zich bij het onderzoek niet alleen op het bedrijf dat verantwoordelijk zou zijn. Ook wordt gekeken naar de mogelijke toeleveranciers. "We kijken in hoeverre de bedrijven de leverantie en toepassing van het schadelijk middel kan worden verweten", aldus nog de woordvoerster van het Functioneel Parket.

"Economische belangen"

De Nederlandse 'voedselwaakhond' foodwatch stelt zich intussen vooral vragen over de aanpak van het gifschandaal. Zo vraagt de organisatie zich af waarom niet alle eieren van de verdachte 180 bedrijven uit voorzorg worden teruggeroepen uit supermarkten en bij consumenten.

De organisatie sluit niet uit dat "economische belangen van de sector boven de volksgezondheid prevaleren". Ze begrijpt ook niet dat "de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de boodschap verkondigt dat je gerust eieren kan blijven eten, buiten die van de genoemde elf bedrijven, terwijl anderzijds wordt aangeven dat de lijst met ernstig besmette eieren nog uitgebreid kan worden".

"De volksgezondheid hoort absolute prioriteit te hebben bij elke keuze die binnen de NVWA wordt gemaakt", benadrukt foodwatch.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234