Donderdag 02/07/2020

'Onderzoek naar verdwijning Nathalie ernstig geschaad'

Het Leuvense parket reageert woedend over het uitlekken van de inverdenkingstelling van een verdachte en de komende opgravingen in de zaak-Nathalie Geijsbregts. Gazet van Antwerpen zette het bericht uitgebreid in haar zaterdagkrant. Volgens het Leuvense parket is daardoor de helft van het onderzoek naar de knoppen. 'Je kondigt toch niet op voorhand aan wanneer je een huiszoeking zal doen.'

Brussel / Leuven

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf / Cathy Galle

Gazet van Antwerpen schreef in haar zaterdageditie dat de Leuvense onderzoeksrechter Raymond Decoux de 57-jarige pedofiel Michel Stockx uit Lochristi officieel in verdenking heeft gesteld voor de ontvoering en de moord op Nathalie Geijsbregts. Het meisje verdween op 26 februari 1991 in Leefdaal, toen ze op de bus naar school stond te wachten. Ze was toen tien jaar oud.

De verdachte werd in 1992 in Nederland tot twintig jaar cel veroordeeld voor de moord op drie kinderen. Hij bekende dat hij een 11-jarig Nederlands meisje en twee Duitse jongens van 9 en 13 jaar oud na seksueel misbruik gewurgd had. Hij zit in Scheveningen in de cel.

Het spoor naar de trucker wordt al lange tijd onderzocht, na anonieme brieven aan Gazet van Antwerpen-journalist Luc De Wilde en Erik Geijsbregts, Nathalies vader, in februari van vorig jaar. De briefschrijver onthulde toen dat een zekere Michel Stockx bekend had het meisje te hebben ontvoerd. Maar Stockx bleek aanvankelijk een alibi te hebben. Op basis van de tachograafschijf van zijn vrachtwagen kon hij aantonen dat hij de dag van de ontvoering, 26 februari 1991, in het Noord-Franse Metz verbleef.

Al vlug rezen twijfels over de tachograafgegevens. Bij alle andere misdaden had hij ook telkens met de schijf geknoeid om de speurders op het verkeerde been te zetten. De speurders deden in juni van dit jaar de rit van Stockx op de dag van de ontvoering van Nathalie over en konden zo zijn alibi onderuithalen.

Volgens Gazet van Antwerpen werkten de Leuvense BOB en de Nederlandse regering de voorbije maanden nauw samen om een grote operatie op poten te zetten voor volgende week. De krant heeft het over opgravingen op drie terreinen, ook zouden speur- en lijkhonden én het DVI-team van de rijkswacht worden ingeschakeld.

Het parket wou dit weekend hierover geen commentaar kwijt. Wel zou het bericht in Gazet van Antwerpen dat Stockx de dag na de ontvoering van het meisje met zijn truck zou zijn opgemerkt in de buurt van Maastricht, niet correct zijn. Het parket reageerde gisteren woedend op de berichten. Die hebben het onderzoek ernstige schade toegebracht. Het parket betreurt ook dat de krant geen gehoor gegeven heeft aan hun verzoek nog niets te publiceren over de zaak. In het radio 1-nieuws zei hoofdredacteur Luc Van Loon zaterdag evenwel niets af te weten van een dergelijk verzoek. "Noch ikzelf, noch de eindredactie heeft contact gehad met het parket over een eventuele niet-publicatie", klonk het. Persmagistraat Theo Jacobs wil pas eind november een persconferentie geven over de zaak.

Eric Geijsbregts reageert ontgoocheld. Hij weet van de hele operatie al een paar maanden af. "Maar we wilden Stockx uiteraard niet op voorhand waarschuwen dat we hem achter de veren zullen zitten. Ik schrok dan ook toen ik zaterdag het hele verhaal in de krant las. Ik begrijp het niet. Dat die man verdacht wordt, is al lang bekend. Maar we moeten eerst nog kunnen bewijzen dat hij het wel degelijk gedaan heeft. Nu hij gewaarschuwd is, zal hij misschien proberen dingen te verdoezelen. Hij heeft nu ook de tijd om na te denken wat hij zal zeggen bij de ondervragingen. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik mij nu moet voelen. Toen we vorige week telefoon kregen van de BOB met de mededeling dat de operatie zou beginnen, dachten we eindelijk een antwoord te zullen krijgen op de vragen die ons al zolang kwellen. Wat de toekomst nu zal brengen, weet ik niet."

Vader Eric Geijsbregts ontgoocheld over perslek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234