Woensdag 18/09/2019

Update

Onderzoek naar Tom Meeuws (sp.a) na aangifte De Lijn; lijsttrekker Jinnih Beels blijft hem steunen

Tom Meeuws Beeld Klaas De Scheirder

Het Antwerpse gerecht is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Tom Meeuws, de voorzitter van sp.a Antwerpen. Hij zou als directeur van De Lijn geknoeid hebben met facturen. Meeuws is tweede op de lijst van sp.a voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Eerder vandaag raakte bekend dat Jinnih Beels de Antwerpse sp.a-lijst zal trekken. Zij blijft achter Meeuws staan en laat verstaan "dat ze niet van het lopende onderzoek wist." Ook Meeuws zelf was niet op de hoogte.

Net vandaag raakte bekend dat Meeuws geen lijsttrekker zal zijn voor de SP.A in Antwerpen. Hijzelf prijkt daar op een tweede plaats. Meer dan een maand al voert het gerecht een onderzoek naar mogelijk geknoei van Meeuws bij De Lijn, waar hij tussen 2013 en 2015 lokaal directeur was. De openbaarvervoersmaatschappij deed zelf aangifte van de zaak, waarop het parket een onderzoek is gestart. "Het gaat om mogelijk strafbare feiten zoals ze in 2015 bekend waren, waarbij ik de nadruk leg op 'mogelijk'. Het is aan het parket om uit te maken hoe of wat." 

Al eerder in opspraak

Tom Meeuws kwam al eerder in opspraak voor de heisa met facturen bij De Lijn. Het Antwerpse sp.a-kopstuk keurde als directeur bij De Lijn in Antwerpen een factuur van 664.000 euro van cultuurhuis De Roma goed, voor de organisatie van het openingsfeest voor de Reuzenpijp van de Antwerpse premetro. Die affaire betekende uiteindelijk de doodsteek voor het Antwerpse kartel met Groen, 'Samen'. Daarom werd beslist om niet de veelbesproken Tom Meeuws, maar wel de onafhankelijke Jinnih Beels de sp.a-lijst in Antwerpen te laten trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?

Onderzoek meer dan een maand oud

De Lijn deed op 7 februari al aangifte waarna het parket een gerechtelijk onderzoek opende. Dat bevestigt de woordvoerder van de openbaarvervoersmaatschappij Tom Van de Vreken aan VTM Nieuws. "In zijn uitspraken die hij eerder dit jaar aan de pers deed, zijn een aantal elementen naar boven gekomen. En we zijn verplicht om die te laten onderzoeken." Het gerecht zal contracten en betaalde facturen tussen De Lijn en de Roma, tussen 2013 en 2015, verder analyseren.

Beels: "Ik geloof in Meeuws"

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels wist "absoluut niet" van een gerechtelijk onderzoek naar haar voorzitter Tom Meeuws. Dat zei ze woensdagavond in Terzake. Meeuws mag wat haar betreft wel op de tweede plaats van de Antwerpse kieslijst blijven staan. "Ik geloof in hem, in ons, en in ons verhaal."

Beels blijft wel achter haar voorzitter staan. "We hebben vandaag onze lijst voorgesteld, een fantastische lijst, en ik neem mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker op", zei ze. "Ik geloof in hem, in ons en in ons verhaal. We gaan de vragen blijven beantwoorden en blijven benadrukken dat we een sterke ploeg zijn."

Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels en nummer 2 Tom Meeuws. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234