Maandag 27/03/2023

Belangrijk nieuwsZaak-Chovanec

Onderzoek naar schending beroepsgeheim door lekken verslag over dood Chovanec

Jozef Chovanec stierf eind februari 2018 drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. Beeld rv
Jozef Chovanec stierf eind februari 2018 drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi.Beeld rv

‘Er is nog geen definitief verslag’, zegt Ignacio de la Serna, procureur-generaal in Bergen, over de expertise over de dood van Jozef Chovanec die de zender RTL Info afgelopen weekend uitbracht. Er loopt een onderzoek naar schending van het beroepsgeheim.

Samira Atillah

Volgens dat bericht van RTL Info zou de Slovaak Jozef Chovanec (38) overleden zijn als gevolg van de verwondingen die hij zichzelf toebracht door met zijn hoofd tegen een celdeur te slaan en niet als gevolg van het gedrag van agenten of hulpverleners. RTL Info had het over een nieuwe expertise die door de burgerlijke partijen zou zijn gevraagd. Chovanec zou volgens die expertise gestorven zijn aan een hersenletsel en niet verstikt zijn door de agenten die zijn cel binnen gingen om hem te kalmeren. “Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof”, zou de expertise stellen.

“In de Franstalige pers is de voorbije dagen veel gesproken over een bepaald verslag. Ik wil vragen om heel voorzichtig te zijn. Er is nog geen definitief verslag”, zegt de procureur-generaal nu. De la Serna zegt “het einde van de reconstructie af te wachten”. Die vindt volgende week maandag en dinsdag plaats. “De gerechtelijke deskundigen hebben deze reconstructie juist nodig om tot eindconclusies te komen.”

Ann Van de Steen, de advocaat van de weduwe van Chovanec, liet eerder al optekenen dat wat RTL Info beweerde niet correct was. “Dit ‘nieuws’ van RTL Info is enkel een weergave van de experten van het Openbaar Ministerie en niet van de experten van de burgerlijke partijen”, zegt ze. “Wat er gelekt is, is manifest onjuist. En dus, zoals gezegd, nog geen definitief verslag.”

“De reconstructie moet nog plaatsvinden, onze experts moeten op basis daarvan nog een eindverslag maken. Vanzelfsprekend zullen alle betrokken experts hierbij aanwezig zijn en zullen diverse hypotheses aan bod komen tijdens deze reconstructie. Wie vandaag al een eindconclusie formuleert, doet dan ook een voorafname op deze reconstructie”, aldus Van de Steen.

“We vernemen dat het document waaruit werd geciteerd slechts een werkdocument is tussen de experten die werden aangesteld door de onderzoeksrechter. De deskundigen van de familie van de heer Chovanec hebben niet meegewerkt aan de voorlopige conclusies die zouden zijn opgenomen in dit verslag.”

De la Serna noemt het “bijzonder betreurenswaardig” dat een deskundigenverslag uitlekte. “Dat komt een sereen juridisch debat niet ten goede. Een nieuw dossier naar schending van het beroepsgeheim zal overigens worden geopend.”

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De beelden van de interventie, waarop ook te zien was hoe een agente een Hitlergroet bracht, zorgde voor veel commotie, ook in Chovanecs thuisland Slovakije.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234