Vrijdag 27/05/2022

RacismeAudit bij brandweer

Onderzoek naar racisme bij Brusselse brandweer na meerdere incidenten

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) zal het brandweerkorps extern laten doorlichten. De voorbije maanden waren er meerdere incidenten die op racisme binnen de rangen wijzen.

Michiel Martin

Hicham Talhi (Ecolo), ondervoorzitter van het Brussels Parlement, bond deze week de kat de bel aan door in Le Soir te wijzen op een Facebook-post van Eric Labourdette, VSOA-vakbondsman bij de Brusselse brandweer. Op 21 mei, na geweld tegen politieagenten in Anderlecht, liet die weten “benieuwd te zijn naar de reactie van de bonobo-parlementsleden". Talhi dient nu klacht in: “Mensen voor apen uitschelden, dat is gewoon plat racisme”, klinkt het.

Hoewel Labourdette zelf beweert dat ‘bonobo’ in die context bedoeld was als ‘idioot’, en er dus geen verwijzing was naar kleur of ras, is het de zoveelste keer in een paar maanden dat er wordt gewezen op een racistisch incident binnen het brandweerkorps.

In oktober diende een brandweerman van Maghrebijnse afkomst al klacht in nadat zijn helm beklad was met racistische uitspraken – onder meer ‘aap’ en ‘keer terug naar Molenbeek’. In januari liet een brandweerman, ook al een VSOA-afgevaardigde, zich na rellen op oudejaarsnacht ontvallen dat men beter zou teruggrijpen naar de ‘Panzer Division’ - een verwijzing naar eenheden van de Duitse Wehrmacht tijdens WOII.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels). Beeld Photo News
Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels).Beeld Photo News

Externe doorlichting

Voor Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels), die ook gewag maakt van een incident waarbij een bananenschil zou zijn gegooid naar een zwarte burger, is de maat vol. “Er komt een externe doorlichting”, zegt Smet, bevoegd voor de brandweer. Het initiatief is al doorgesproken met de korpsleiding.

“Is er een probleem op individueel of op structureel niveau? En laat de cultuur het toe om zo’n gedrag te melden of moeten we een anonieme procedure installeren? Die vragen moeten we nu stellen”, zegt Smet. “Sowieso is het duidelijk dat de bestaande disciplinaire procedures te traag verlopen.”

Ecolo en PTB-PVDA wezen er in het Brusselse parlement al vaker op dat racistische commentaar “courant” zou zijn binnen het korps. “Dit is een aanhoudend probleem, al verschilt het van kazerne tot kazerne”, zegt Jan Busselen (PTB-PVDA), die zich beroept op interne contacten. “Soms speelt het zich af onder de brandweermannen zelf, maar vaak gaat het ook om mensen die een leidende positie hebben. Er lijkt een soort straffeloosheid te heersen.”

De persoon die in januari de opmerking over de ‘Panzer Division’ maakte is door vakbond VSOA wel buitengezet. Tegelijk bemerkt Le Soir dat het precedent niet meteen afschrikt. Naast Labourdette zou er in het begin van de lockdown nog een andere afgevaardigde geweest zijn die zich laatdunkend uitliet over ‘les bougnoules’, een scheldwoord voor mensen met een donkere huidskleur.

De externe doorlichting is volgens Busselen een goede eerste stap, maar niet genoeg. “Vanuit de top zou er veel duidelijker gecommuniceerd moeten worden dat racisme niet getolereerd wordt, en dat er afgelijnde en bindende sancties tegenover staan.”

Adil

Dat het korps het moeilijk heeft met diversiteit, weerlegt Smet niet. “Het is echter niet omdat enkele brandweermannen zich racistisch uitlaten, dat het hele korps plots racistisch is en ik merk in de kazernes ook veel goede wil. Maar zeker in deze context van Black Lives Matter is het belangrijk om niet weg te kijken.”

Smet weet alvast waaraan hij begint: toen hij na de dood van Adil (de 19-jarige die stierf door een aanrijding van een politiewagen) de aanpak van de politie in vraag stelde op sociale media, was er striemende kritiek en een hoop bagger, ook vanuit het korps. In die zin ziet hij wel een gelijkaardige mismatch tussen de twee Brusselse ordediensten en de bevolking van de hoofdstad: “Er zijn nog steeds te weinig mensen van andere origine, te weinig vrouwen en vooral te weinig Brusselaars.”

Volgens Smet moet er meer voeling komen met het wijkniveau, onder meer door nauwere samenwerkingen met brugfiguren zoals buurtwerkers. “Eigenlijk zou elke nieuwkomer in het korps een cursus Brussel moeten krijgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234