Vrijdag 09/12/2022

Museum voor Schone Kunsten

Onderzoek naar frauduleuze kunst: huiszoekingen bij MSK en schepen van Cultuur

'Woodcutters' van Kazimir Malevich, een van de werken van de Toporovski-collectie. Beeld BELGA_HANDOUT
'Woodcutters' van Kazimir Malevich, een van de werken van de Toporovski-collectie.Beeld BELGA_HANDOUT

Het parket van Gent en de federale politie hebben vandaag huiszoekingen uitgevoerd bij het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) en bij cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). Zo krijgt de zaak over de betwiste werken uit de Toporovski-collectie ook een gerechtelijke kant. De huiszoekingen komen er nadat advocaten van een collectief van kunsthandelaars een strafklacht met burgerlijke partijstelling heeft ingediend.

Redactie

Volgens het Gentse parket loopt er een gerechtelijk onderzoek naar de echtheid van stukken uit de collectie-Toporovski, die recent in het museum tentoongesteld werden. In dat kader hebben het parket en de federale politie vandaag op verschillende plaatsen huiszoekingen uitgevoerd, onder andere in het museum zelf en bij Gents schepen van Cultuur Annelies Storms. Tijdens de huiszoekingen werden computers verzegeld en documenten opgevraagd.

Op het kabinet van schepen Storms willen ze niets kwijt over de huiszoeking zelf. "Maar we hebben altijd geprobeerd om correct te handelen volgens de informatie die we hadden", zegt woordvoerster Lien Braeckevelt.

Volgens De Standaard is MSK-directrice Catherine de Zegher, die sinds 7 maart op non-actief staat, vandaag ook ondervraagd. Het parket kan dat echter niet bevestigen. "Gelet op het wettelijk geheim van het onderzoek, kan voorlopig geen verdere informatie worden verstrekt", zegt persmagistraat An Schoonjans in een persbericht.

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Beeld BELGA
Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.Beeld BELGA

Wat het opzet is van het onderzoek, is voorlopig niet duidelijk. Het parket en het kabinet van schepen Storms willen daarover geen commentaar kwijt. Ook Eline Tritsmans, advocaat van de tijdelijk opzijgeschoven MSK-directrice Catherine de Zegher, geeft "geen commentaar, in het belang van het gerechtelijk onderzoek".

Vermoedelijk is het parket op zoek naar documenten die De Zegher zou hebben achtergehouden. Of er ook huiszoekingen zijn gebeurd bij De Zegher, is niet duidelijk.

Gents schepen van Cultuur Annelies Storms. Beeld rv
Gents schepen van Cultuur Annelies Storms.Beeld rv

Burgerlijke partij

Het gerechtelijk onderzoek is een gevolg van een klacht van vier kunsthandelaars uit Londen en New York, en een familielid van een van de betrokken kunstenaars, die zich burgerlijke partij hebben gesteld. Dat bevestigt advocaat Geert Lenssens, die het collectief vertegenwoordigt. "Zij lijden schade nu de kunstmarkt, waar zij deel van uitmaken, en de museumwereld, met wie zij nauw samenwerken, beschadigd worden", zegt Geert Lenssens, die het collectief vertegenwoordigt.

De Zegher kwam twee weken geleden in het oog van de storm te staan, toen De Standaard beweerde dat ze had gelogen over haar aanpak van de collectie-Toporovski. Het museum stelde 24 werken van de Russische verzamelaar uit Jette tentoon, waaronder werken van grote namen als Kandinsky en Malevitsj, maar de echtheid ervan wordt door experts luidop in twijfel getrokken. Tegenover de raad van bestuur van Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Kunsten & Design, dat het MSK beheert, en tegenover de commissie Cultuur van de stad Gent, had De Zegher beweerd dat ze twee buitenlandse experts had geraadpleegd over de werken in kwestie. In De Standaard hebben die experts ontkend dat ze een expertise hebben uitgevoerd.

Twee dagen later werd De Zegher tijdelijk opzijgeschoven als directrice, al vertelde zij aan deze krant dat het artikel van De Standaard onjuist was, omdat ze nooit heeft gesteld dat ze een expertise had gevraagd – enkel dat ze de experts had "geraadpleegd". "Expertises kosten heel veel geld, en die budgetten hebben wij niet", aldus De Zegher. Op 7 maart heeft ze aan schepen Annelies Storms documenten overhandigd die zouden bewijzen dat ze de experts in kwestie heeft geraadpleegd, maar volgens De Zeghers advocaat mogen die documenten niet met derden worden gedeeld. Of het parket ook die documenten heeft opgevraagd, wilde het kabinet-Storms bevestigen noch ontkennen.

Tot nader order blijft De Zegher op non-actief staan, tot er een audit is uitgevoerd naar de werking van het MSK. Die audit werd bevolen door Storms, en wordt uitgevoerd door Ernst & Young. Het bureau zou normaal morgen samenzitten met de stad om de audit te plannen.

Het is echter duidelijk dat de audit door de huiszoekingen tijdelijk op een zijspoor komt. "Alle stukken waarop ze zich moeten baseren zijn in beslag genomen", zei burgemeester Daniël Termont vanavond tijdens de gemeenteraad. De burgemeester dringt erop aan om het gerechtelijk onderzoek en de audit af te wachten om te oordelen over het lot van de geschorste MSK-directrice Catherine de Zegher. "Het proces van die vrouw is voor de publieke opinie al gemaakt", vindt hij.

Schepen Storms verzet zich ondertussen tegen kritiek van de Gentse oppositie. "We zijn steeds geconfronteerd met nieuwe elementen", zegt ze. "Het is achteraf makkelijk om te zeggen wat iemand moet doen."

Voormalig directrice van het MSK Catherine de Zegher. Beeld ID
Voormalig directrice van het MSK Catherine de Zegher.Beeld ID

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234