Zaterdag 19/10/2019

Onderzoek naar Franse revisionist eindigt in Antwerpse drukkerijen

De federale politie heeft gisteren een grote hoeveelheid literatuur in beslag genomen bij de drukkerij van Siegfried Verbeke in Antwerpen. Dat gebeurde op last van het Franse gerecht. Het gros van de boeken en geschriften blijkt geschreven door een Fransman die wordt verdacht van het verspreiden van revisionistische publicaties. Op basis van de huiszoekingen opende het Brusselse parket een onderzoek tegen de auteur wegens inbreuken op de Belgische negationismewet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

In totaal nam de federale politie 475 boeken in beslag van schrijver Vincent Reynouard. Het ging om uitgaven in het Frans en Duits over de 'waarheid van de massamoord bij Oradour', een dorpje twintig kilometer boven Limoges in Frankrijk. De inwoners werden er op 10 juni 1944 uitgemoord door de SS-divisie Das Reich. De Duitsers executeerden de mannen, vrouwen en kinderen werden bijeengedreven in de kerk die daarna in brand werd gestoken. Meer dan zeshonderd personen, onder wie 242 kinderen, lieten het leven. Slechts een vijftal kon ontkomen. Oradour-sur-Glane, zoals het dorp officieel heet, werd een antifascistisch icoon en een bedevaartsoord omdat het na de slachting bewaard bleef zoals het door de Duitsers werd achtergelaten.

Het parket van Limoges voert een onderzoek naar Reynouard. Hij wordt verdacht van de verspreiding van revisionistische publicaties.

Buiten de boeken namen de speurders van de divisie TEROP (Terrorisme en Openbare orde) 64 kartons met andere boeken en geschriften mee, een dossier met grafische ontwerpen, een computer met printer, scanner en programma's, briefwisseling, facturatiebestanden, bankuittreksels en e-mailcorrespondentie. De politie viel niet alleen binnen bij Verbeke maar ook bij een andere drukkerij in Antwerpen (Borgerhout). Er werden eveneens huiszoekingen verricht in Brussel. Alles bij elkaar werden tien adressen door de speurders bezocht. Tegelijkertijd vond een elfde inval plaats in Frankrijk, uitgevoerd door de Franse gerechtelijke politie.

Het Brusselse parket bevestigde de huiszoekingen en voegde eraan toe dat op basis daarvan een dossier werd opgestart tegen Vincent Reynouard. De Fransman wordt verdacht van inbreuken op de wet van 23 maart 1995. Die maakt bestraffing mogelijk van mensen die de genocide door het Duitse nationaal-socialistische regime tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkennen, schromelijk minimaliseren, proberen te rechtvaardigen of goedkeuren.

De huiszoekingen van gisteren zijn niet de eerste bij Siegfried Verbeke. Die kreeg tussen november 1997 en januari 1998 (in een tijdsbestek van twee maanden dus) vier keer bezoek van speurders. Die namen naar zijn zeggen zowat alles mee wat gedrukt was. Begin maart 2001 verklaarde hij aan De Morgen dat hij nog altijd wacht op teruggave van de in beslag genomen eigendommen en op een proces. Ook dat zal, indien het er ooit komt, niet het eerste zijn tegen Verbeke. De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde hem in maart 1997 tot een boete van 40.000 frank wegens plagiaat. Verbeke had de ondertitel van een affiche over Antwerpen misbruikt. In november van dat jaar veroordeelde de Nederlandse Hoge Raad (ons Hof van Cassatie) de vermeende peetvader van de Vlaamse holocaust-ontkennersclub Vrij Historisch Onderzoek (VHO) wegens het verspreiden van revisionistisch materiaal. Het hoogste rechtscollege achtte bewezen dat Verbeke de pamfletten, die ook ongevraagd in de brievenbus belandden van joodse Nederlanders in Den Haag, had verstuurd vanuit België. Verbeke had in maart 1994 voor het beroepshof in Den Haag ook beledigingen geuit aan het adres van joden vanwege hun ras.

Politie neemt bij huiszoekingen in Antwerpen en Brussel 475 boeken in beslag over massamoord in Oradour

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234