Donderdag 23/01/2020

Onderzoek naar chaos in het Rits

De bevoegde regeringscommissaris-coördinator van het Rits (de Brusselse hogeschool voor audiovisuele en dramatische kunsten en techniek) voert momenteel een 'informatief onderzoek' om na te gaan of het voorbije woelige academiejaar wel reglementair verlopen is. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD). Ondertussen klagen tweedejaarsstudenten een hele reeks onregelmatigheden aan als gevolg van de perikelen aan de top van het departement.

Brussel

Van onze medewerkster

Sally De Kunst

De woordvoerder van Vanderpoorten, Nic Vandermarliere, beklemtoont dat "de commissaris-coördinator om puur informatieve redenen wil nagaan wat er binnen het Rits tijdens het academiejaar 2000-2001 is gebeurd. Er zijn nog helemaal geen conclusies". Uit een gesprek dat De Morgen had met een aantal studenten uit de tweede kandidatuur audiovisuele kunsten blijkt alvast dat het onderzoek niet misplaatst is. In die studierichting heerst grote ontevredenheid over het chaotische verloop van het voorbije academiejaar. Volgens de studenten hadden hun prestaties te lijden onder de protestacties en de voortdurende wisseling van departementshoofd het voorbije schooljaar. Ze uitten hun bezorgdheid over de toekomst van hun opleiding.

In oktober van vorig jaar haalden Rits-studenten al de media met een ludieke protestactie in en rond de Erasmushogeschool Brussel, het overkoepelende instituut waar het Rits deel van uitmaakt. De begroting was goedgekeurd, maar de hogeschool wou de docenten niet aantrekken, omdat dat te duur was. Het studentenprotest leverde een voorlopig compromis op over de aanstelling van docenten. De problemen waren evenwel nog niet van de baan. Op 18 oktober werd departementshoofd Marnix Verduyn door de raad van bestuur administratief geschorst. Die tuchtmaatregel, die te maken had met de Rits-begroting 2001, werd op 15 januari omgezet in een effectieve schorsing van twee maanden. Verduyn ging in beroep. Begin maart werd hij door een tuchtcollege vrijgesproken van schorsing, maar de Erasmushogeschool paste het decreet voor hogescholen toe, dat zegt dat personen tegen wie een tuchtmaatregel liep een tijd hun functie niet meer mogen waarnemen. Sinds de schorsing van Verduyn nam Frank Roos, algemeen directeur van de Erasmushogeschool, de dagelijkse leiding van het Rits op zich, en gedurende een tijdje was er geen departementshoofd.

De studenten van de tweede kandidatuur reageren met gemengde gevoelens op de gebeurtenissen van het voorbije academiejaar: "Wij zijn de dupe van het chaotische jaarverloop. We hebben niet de indruk een volledig studiejaar te hebben voltooid. Tot maart lag het lesritme erg laag en waren de lessen versplinterd. In het laatste trimester moesten we plots alle achterstallige lesuren en opdrachten inhalen. Het vak Productie werd niet volledig gegeven. De laatste les dateerde van eind november. De praktijkopdracht werd opgestart, maar niet afgewerkt. Op 23 mei werd nog snel een herhalingsles ingelast." Zo gaat de waslijst nog even door. Volgens huidig vervangend Rits-departementshoofd Ivan Dhondt verliep het voorbije academiejaar nochtans reglementair: "Alle uren op het lessenrooster zijn effectief gegeven." De groep studenten is ook bezorgd voor de toekomst: "We zijn nu begin juli en er is nog geen enkele duidelijkheid over de richtingen die volgend academiejaar zullen blijven bestaan. We maken ons werkelijk zorgen over de kwaliteit van onze opleiding. De frustratie is dat er in Vlaanderen weinig uitwijkmogelijkheden zijn voor film- en televisiestudies."

'We maken ons werkelijk zorgen over de kwaliteit van onze opleiding'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234