Zaterdag 20/07/2019

Energie

Onderzoek N-VA: "Steden blijven blinde vlek voor zonnepanelen"

Archiefbeeld. Beeld ANP

Steeds meer Vlamingen plaatsen zonnepanelen. Maar de toename van het aantal zonnepanelen blijft vooral een plattelandsfenomeen. Steden hinken achterop. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). 

Steeds meer Vlamingen kiezen voor zonnepanelen. In 2017 groeide het totale vermogen van kleine PV-installaties met 11 procent. Maar uit cijfers van N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy blijkt dat vooral plattelandsgemeenten goed scoren. Het verschil tussen platteland en stad wordt overigens steeds groter.

In de top 10 van gemeenten met het hoogste vermogen per 1.000 inwoners zijn er zeven uit Limburg. Koploper is Kinrooi met een vermogen van 532kW per 1.000 inwoners. In de top tien staat maar één stad (Peer met 510 kW per 1.000 inwoners).

Antwerpen staat op de voorlaatste plaats met 36 kW aan zonnepanelen per 1.000 inwoners. Enkel faciliteitengemeente Drogenbos scoort met 23 kW nog slechter. Maar ook Gent (96 kW), Leuven (106 kW) en Mechelen (107 kW) doen het niet super.

Vlaamse rand

Nog een rode draad in de cijfers is dat veel steden en gemeenten in de Vlaamse Rand ondermaats scoren. "Van de 10 gemeenten die het slechtst scoren op het vlak van zonnepanelen liggen er negen in Vlaams-Brabant", aldus Gryffroy.

Dat er in verstedelijkte gebieden minder zonnepanelen liggen, is volgens Gryffroy ook niet helemaal verwonderlijk. In steden staan nu eenmaal meer appartementen en meergezinswoningen en is er dus minder beschikbare dakoppervlakte per gezin. "Vandaar dat we werk moeten maken van alternatieve methoden", zegt Gryffroy.

Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) Beeld Photo News

"Mijn voorstel voor zonnedelen, waarbij burgers en ondernemingen met een ongeschikt dak investeren in PV-panelen op andermans dak, biedt daarvoor een oplossing. Nu komt het erop aan om niet langer te talmen en dit snel te realiseren." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden