Woensdag 20/11/2019

Teruggestuurde Sudanezen

Onderzoek folteringen Sudan loopt op zijn einde: Wetstraat houdt adem in

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Beeld Photo News

Vandaag of morgen wordt het rapport over de vermeende foltering van door ons land uitgewezen Sudanezen verwacht. De hele Wetstraat houdt de adem in.

Even recapituleren. Al in september vorig jaar was het Brusselse Maximiliaanpark een verzamelplaats voor transmigranten. Het vermoeden was dat velen onder hen Sudanezen waren. Om hun identiteit vast te leggen, nodigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ambtenaren uit Sudan uit. Dat was nodig, klonk het, omdat ons land hen niet zonder de juiste reispapieren kon terugsturen.

De deal met het dictatoriale Sudan zat niemand lekker, maar het park mocht geen tweede Calais worden. Midden-Oosten-expert Koert Debeuf waarschuwde toen al dat de ambtenaren geheime agenten waren die politieke opposanten opspoorden. Eind december kwam zijn Tahrir-instituut met getuigenissen van door ons land teruggestuurde Sudanezen.

De zaak zorgde voor veel beroering en premier Michel besliste om de repatriëringen naar Sudan tijdelijk te stoppen. De regering vroeg het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGSV) vervolgens om de zaak te onderzoeken. Dat rapport wordt vandaag of morgen verwacht.

Geen ontslag

Maar zal dat rapport ook iets opleveren? Niet zelden zijn dergelijke rapporten vrij genuanceerd. En het is een heel delicate oefening, klonk het al bij Amnesty International Vlaanderen. De vraag is ook hoe het CGVS die vermeende folteringen heeft onderzocht. Hoe grondig is dat gebeurd? Het Commissariaat-Generaal wil er niets over kwijt. Het is dus afwachten tot het rapport én de methodiek publiek wordt gemaakt.

Als de verhalen over folteringen kloppen, betekent dat nog niet het ontslag van Francken als staatssecretaris. Niet alleen schaarde de regering zich achter die Sudanese identificatiemissie, ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zette al de hakken in het zand nadat onder meer Wouter Beke (CD&V) aanstuurde op Franckens ontslag. "Als men Theo Francken vraagt om zijn ontslag te geven, zal N-VA zich terugtrekken uit de regering. Ik sta achter Theo en laat hem in geen enkel geval vallen. Hij heeft de wet toegepast." Bij N-VA leeft wel het idee dat de coalitiepartners hem en zijn beleid met argusogen zullen blijven bekijken.

Kan het CGVS de folteringen niet bevestigen, dan zullen de repatriëringen naar Sudan worden hervat. Vraag is of ons land nog identificatieambtenaren uit het land durft uitnodigen. Er is alvast minder animo voor.

Is er wel gefolterd, dan moet de regering-Michel haar terugkeerbeleid naar Sudan herbekijken. Hoe zal afhangen van de schaal waarop en hoe structureel uitgewezen Sudanezen worden gefolterd. Aangezien andere Europese lidstaten wel nog steeds Sudanezen terugsturen, vreest N-VA dat België zo wel het 'putje van Europa' zal worden. Volgens Francken is er dan hoe dan ook een Europees probleem. Hoogstwaarschijnlijk zal België de repatriëringen naar Sudan op de Europese agenda plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234