Woensdag 23/06/2021

Dolfijnen

Onderzoek: dolfijnen in gevangenschap verkiezen menselijke interactie boven hun eigen ding doen

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wetenschappers die werken met dolfijnen in het Franse Parc Astérix, hebben geprobeerd om uit te zoeken hoe de zoogdieren omgaan met hun leven in gevangenschap. Uit het onderzoek blijkt dat de dolfijnen het meeste uitkijken naar interactie met hun trainer.

Drie jaar lang onderzocht een team van wetenschappers hoe dolfijnen gedijen in gevangenschap. Het is volgens hen de eerste keer dat het leven in gevangenschap 'door de ogen van de dieren' wordt onderzocht. De resultaten tonen aan dat de band tussen mens en dier zorgt voor betere leefomstandigheden.

Samen met haar collega’s aan de Universiteit van Parijs, ontwikkelde dr. Isabella Clegg verschillende experimenten om het gedrag van de dolfijnen in kaart te brengen. Ze gingen vooral op zoek naar fysieke houdingen, die aantonen hoe de dieren zich voelen. Ze testte drie activiteiten: een trainer die in het water speelt met de dolfijnen, speeltjes toevoegen in het water en de dolfijnen gewoon hun eigen ding laten doen.

“Het is in het algemeen zo dat men zoogdieren het beste bezighoudt, om stereotiep gedrag te vermijden”, vertelt marien bioloog Jan Haelters. “Het lijkt me logisch dat ze gelukkiger zijn als je ze iets omhanden geeft. Waarom ze de menselijke interactie verkiezen boven de speeltjes, is een andere zaak. Maar ook dit valt te verklaren, want de interactie met een mens is gevarieerder en onverwachter.”

Of het al dan niet fout is om deze dieren in gevangenschap te houden, is al lang een controversieel thema. Vooral in Frankrijk. De Franse overheid heeft recent een voorstel afgekeurd, dat het kweken van dolfijnen in gevangenschap zou verbieden. “De voortplanting in gevangenschap is heel belangrijk voor die dolfijnen. Ze zullen uiteraard gelukkiger zijn als ze hun eigen nakomelingen kunnen grootbrengen. Maar dan komt de aloude discussie weer naar boven, of je in de eerste plaats wel dolfijnen in gevangenschap moet houden.”

Shows

Overal ter wereld vinden activisten dat de befaamde dolfijnshows een vorm zijn van dierenmishandeling en dat het moet stoppen. Maar is dit echt zo slecht?

“Vorig jaar is er een werkgroep samengeroepen voor het dolfinarium van Zeebrugge”, gaat Haelters verder. “Ook GAIA was daar aanwezig. Daar ging het onder andere over de shows die met de dolfijnen worden opgevoerd. Het is duidelijk dat die noodzakelijk zijn voor de dieren, want anders zouden ze zich steendood vervelen. De invulling van die show is een andere zaak. Je kan er circusdieren van maken, maar je kan ze ook gebruiken om informatie te geven aan het publiek, zowel over de dieren zelf als over de omgeving.”

De discussie of dolfijnen al dan niet thuishoren in een dolfinarium, zal hoogstwaarschijnlijk nog jaren gevoerd worden. Maar de discussie kan misschien wel een nieuwe dimensie krijgen.

“Je kan dit namelijk nog verder uitbreiden”, vertelt Jan Haelters. “Dierentuinen zorgen ervoor dat mensen dieren kunnen zien. Als je het houden van dieren in gevangenschap verbiedt, ga je dan niet toerisme naar bepaalde gebieden bevorderen? Er zijn heel veel studies die aantonen dat het verstoren van dolfijnen in hun natuurlijke habitat allesbehalve goed is voor de soort.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234