Woensdag 24/04/2019

Antisemitisme

Onderzoek CNN: “Antisemitisme wijdverspreid in Europa, terwijl herinnering aan Holocaust vervaagt”

Het concentratiekamp Auschwitz in Polen. 5 procent van de Europeanen zegt nog nooit van de Holocaust gehoord te hebben. Beeld AP

Antisemitische stereotypes zijn wijdverspreid in Europa, en dat terwijl de herinnering aan de Holocaust beetje bij beetje vervaagt. Dat is een van de conclusies van een onderzoek dat de Amerikaanse nieuwszender CNN uitvoerde in zeven Europese landen. 

CNN liet opiniepeilingsbureau ComRes in september 7.092 respondenten interviewen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Zweden en Oostenrijk.

Uit de enquête blijkt verder dat meer dan een kwart van de Europeanen vindt dat Joden te veel invloed hebben in het bedrijfsleven en financiële instellingen. In Oostenrijk stijgt dat zelfs tot meer dan 33 procent. 1 op de 5 zegt dat Joden te veel invloed hebben in de media, terwijl een kwart vindt dat ze te veel invloed hebben op oorlogen en conflicten.

Holocaust

Een derde van de Europeanen zegt slechts “een klein beetje” of “niets” te weten over de Holocaust. 1 op de 20 Europeanen heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Opmerkelijk: 40 procent van de Duitse jongvolwassenen zegt dat zij weinig of niets weten van de Holocaust.

“De resultaten zijn schokkend en wijzen erop dat diepgewortelde vooroordelen tegen Joden niet alleen hardnekkig zijn maar ook wijdverspreid”, zegt journaliste Clarissa Ward van CNN, die aan het onderzoek werkte. “Het gebrek aan kennis over de Holocaust is bijzonder verrassend, gegeven het feit dat tienduizenden overlevenden van de Holocaust nog in leven zijn en de Tweede Wereldoorlog minder dan 75 jaar geleden eindigde.”

Een kleine ‘nuance’: terwijl 10 procent van de Europeanen een negatief beeld te hebben van Joden, heeft 16 procent hetzelfde met lgbt’ers, 36 procent met migranten, 37 procent met moslims en 39 procent met Roma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.