Woensdag 18/09/2019

Update

Onderwijsvakbonden halen uit naar ontslagnemende Vlaamse regering

Onderwijsminister Pascal Smet. Beeld BELGA

De onderwijsvakbonden zijn bijzonder boos op de ontslagnemende Vlaamse regering. Volgens de bonden wil die regering namelijk niets meer veranderen aan een voorstel over het toekennen van anciënniteit aan zij-instromers. De bonden hebben beslist de onderhandelingstafel te verlaten en niet meer terug te keren. Bijkomende acties plannen ze niet.

Midden april maakte onderwijsminister Pascal Smet bekend dat vanaf september 2014 iedereen die de overstap maakt van de privésector naar het kleuter- en leerplichtonderwijs tot 20 jaar geldelijke anciënniteit kan meenemen. De Vlaamse regering had daarover een ontwerpbesluit goedgekeurd. Momenteel kan slechts in een zeer beperkt aantal gevallen 10 jaar geldelijke anciënniteit die in de privésector of als zelfstandige werd opgebouwd, meegenomen worden naar het onderwijs. Volgens Smet geeft de maatregel de mogelijkheid het onderwijspersoneel te versterken en het toekomstig lerarentekort op te vangen.

Begin mei werd het besluit voorgelegd aan de sociale partners. Volgens de onderwijsvakbonden werden daarbij "veel vragen" geformuleerd. De bonden hebben tot vandaag moeten wachten op een antwoord. En wat blijkt? "De Vlaamse regering wil aan haar voorstel geen komma wijzigen", zeggen COC, COV, ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs. Die manier van "onderhandelen" pikken ze niet.

Prijskaartje
Grote bezorgdheid is vooreerst het prijskaartje. In een nota voor de bonden verwacht de regering een jaarlijkse cumulatieve meerkost van 6,2 miljoen euro, of ruim 92 miljoen euro tijdens de komende legislatuur. En dan zijn de al in dienst zijnde zij-instromers nog niet opgenomen, zoals de bonden vragen.

Achterliggende vrees zijn nieuwe besparingen op onderwijs, niet in het minst omdat ondernemersorganisaties als Voka die al bepleit hebben bij de Vlaamse coformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). Bovendien wordt sinds vorig jaar al 82 miljoen euro bespaard op de personeelskost. Excellentie nastreven bij de leerkrachten doe je beter door te investeren in de opleiding, niet door "geld uit deuren en ramen te gooien om - in theorie - excellente leerkrachten aan te trekken", vinden de bonden.

Maar voor de bonden gaat het ook om het gevoel van onrechtvaardigheid dat blijft hangen. De nieuwe regeling geldt niet voor zij-instromers die al in dienst zijn. Minister Smet argumenteerde dat zij wisten waar ze aan toe waren toen ze overstapten. "Dat is zo, maar dat betekent niet dat je hun ervaring achteraf niet meer kan honoreren", reageren de bonden.

"De citroen is uitgeperst"
Bijkomende acties plannen COC, COV, ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs voorlopig niet. Niet alleen loopt het schooljaar op zijn einde en is het examentijd, ze vrezen dat de kwestie ook onvoldoende zal mobiliseren.

Voor de bonden is het opnieuw slikken, na het Masterplan Secundair Onderwijs en de perikelen rond het vak wereldoriëntatie. En ook in de volgende legislatuur zal opnieuw heel wat onderhandeld moeten worden. "We beginnen niet onbevooroordeeld", waarschuwen ze. "De citroen is uitgeperst."

In de op til zijnde Vlaamse coalitie van N-VA en CD&V hebben de onderwijsbonden alvast geen goed oog. "Hoe meer de regering rechts wordt, hoe meer de vakbonden links worden gelaten", besluiten ze. "En hoe meer de vakbonden links zullen moeten zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234