Zaterdag 16/01/2021

onderwijs

Onderwijsplan splijt regering

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Het secundair onderwijs veroorzaakt een crisis binnen de Vlaamse regering. Open Vld wil het bestaande hervormingsplan openbreken. Als hun voorstellen niet worden meegenomen, gaan ze niet akkoord met de hervorming.

"Het masterplan hervorming secundair onderwijs voeren we uit in dialoog met het onderwijsveld." Was getekend: N-VA, CD&V en Open Vld. De eerste twee partijen onderhandelden in de vorige Vlaamse regering mee over de hervorming, tegenwoordig modernisering, van het secundair onderwijs. De liberalen zaten toen in de oppositie, maar schaarden zich door het sluiten van het huidige regeerakkoord achter het plan. Daar komt verandering in, nu Open Vld er grote vraagtekens bij plaatst.

"Het is nogal jammer om van dit masterplan uit te gaan", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten in een gesprek met deze krant. "Het heeft geen zin om hier op alle punten star aan vast te houden." Juist daarom lanceren de liberalen bijkomende plannen. Zo zou ook het kleuter- en lager onderwijs moeten worden aangepakt en zouden leerlingen meer vrijheid moeten krijgen. Concreet wil Open Vld een modulair systeem waarbij sommige kinderen al op hun tiende en andere op hun veertiende een studierichting kiezen. Zij moeten de optie krijgen om bijvoorbeeld wiskunde op het allerhoogste niveau te volgen en talen op een lager niveau.

Maar zulke ideeën staan niet opgenomen in het masterplan, iets wat Rutten erkent. "Ik wil dat het lukt, maar ik ga geen hervorming goedkeuren waarmee we het fundamenteel oneens zijn. Het probleem situeert zich in het basisonderwijs. Als we dat niet aanpakken, heeft het masterplan geen zin. Ook het mogelijk maken van onder meer het modulair werken ligt op tafel. Het zijn voor ons voorwaarden om akkoord te gaan met een hervorming."

Hiermee legt Rutten een bom onder het masterplan, dat al in de vorige regering na veel pijn en moeite tot stand kwam. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat niet alles haarfijn is geregeld, maar houdt wel vast aan het plan en wijst op het regeerakkoord. "Als dit het standpunt is van Open Vld, dan zitten we met een groot probleem binnen deze regering." Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) geeft aan dat het zijn taak is het regeerakkoord te bewaken. "En laat er geen misverstand over bestaan: dat zegt dat we het masterplan gaan uitvoeren."

Nieuwe naam en invulling

Achter de schermen valt te horen dat het kritieke punt is bereikt. Het water bleek de afgelopen tijd diep. N-VA staat op haar strepen en blijft pleiten voor het behoud van het aso, tso en bso. Zij geeft er op sommige punten een radicaal andere draai aan, maar stelt net als CD&V zich te willen houden aan het masterplan. Nu Open Vld bijkomende eisen stelt, loert een regeringscrisis om de hoek.

En dat terwijl Crevits deze lente het verminderen en hergroeperen van de bestaande studierichtingen in de tweede en derde graad wilde afronden. Zo zou duidelijker moeten worden welke vooral voorbereiden op het hoger onderwijs en welke vooral leiden naar de arbeidsmarkt. Daarna zou na overleg met de vakbonden en onderwijskoepels worden beslist of ze een nieuwe naam en invulling krijgen. Concreet: of het aso, tso, kso en bso verdwijnen. N-VA wil dat absoluut voorkomen, terwijl Open Vld en CD&V aangeven dat de benaming hen weinig uitmaakt.

Hilde Crevits, minister van Onderwijs (CD&V).Beeld BELGA

Bijna onmogelijk

Crevits gaf eerder aan dat het secundair onderwijs van de toekomst in september 2018 zou moeten starten. Maar om die deadline te halen, moet ten laatste begin volgend jaar worden begonnen met het schrijven van decreten. De tussenkomst van Open Vld maakt het al lastige proces bijna onmogelijk. "Het is niet de bedoeling dat we uitkomen op het tegenovergestelde van wat de modernisering beoogde", zegt Crevits. "Dat zal ik niet toelaten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234