Zondag 15/12/2019

Onderwijsminister: maximumfactuur ook in secundair

Ook in de eerste jaren van het secundair onderwijs moet er een een maximumfactuur komen. Dat zegt bevoegd minister Pascal Smet (sp.a). Hij wil de komende maanden bekijken hoe hij de kosten voor ouders naar beneden kan halen, maar zal eerst het katholiek net moeten overtuigen.

Smet deed de uitspraak gisteravond in een reportage van het VTM-programma Telefacts over de schoolkosten in het secundair onderwijs. Volgens een nog niet volledig afgerond onderzoek zouden ouders van kinderen in het middelbaar nu jaarlijks 681 euro per kind moeten neertellen. In het basisonderwijs zijn zulke kosten ondenkbaar. Daar bestaat al jaren een maximumfactuur die de kosten van een schooljaar begrenst op 70 euro, exclusief bos- of zeeklassen.

In het secundair is de oefening echter moeilijker. Door de veelheid aan studierichtingen is een maximumfactuur erg complex. Vooral in sommige technische of beroepsrichtingen moet erg veel studiemateriaal aangekocht worden - genre koksmessen of kappershoofden - terwijl aso-richtingen veelal goedkoop zijn.

Geen termijn

Maar in de eerste graad moet het wél lukken om een vast bedrag op te leggen, meent Smet. Dat bewijst onder andere het voorbeeld van Antwerpen. Daar voerde het stedelijk onderwijs al in september 2010 een plafond in voor de eerste twee jaren. Los van de meerdaagse uitstappen mag een schooljaar ouders niet meer kosten dan 150 euro per jaar. "Antwerpen heeft aangetoond dat het kan", aldus Smet.

De maximumfactuur zal er niet meer tijdens deze legislatuur komen. Smet wil de komende maanden vooral de definitieve analyse van het onderzoek afwachten en bekijken met de koepels wat mogelijk is. "Ik wil er geen termijn op plakken", klinkt het bij Smet.

"Vandaag is dat onmogelijk, maar over één of twee jaar moet dat perfect mogelijk zijn." Een optie is om de invoering van de maximumfactuur te laten samengaan met de hervorming van het secundair onderwijs.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO) liet eerder al weten voorstander te zijn. Zij vinden dat scholen hoge kosten soms misbruiken. Volgens Luc De Man, hoofd van de pedagogische begeleidingsdienst van het GO , worden dure facturen ingezet als selectiemechanisme. "Er zijn cowboys aan het werk", stelde hij in Telefacts.

Segregatiemiddel

Het katholiek net, goed voor driekwart van het secundair, zegt daarentegen onomwonden nee tegen een maximumfactuur. "Dat men mij die scholen eens toont die een factuur als segregatiemiddel gebruiken", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van het katholiek secundair onderwijs.

"Ik zeg niet dat het vroeger niet anders was, maar tegenwoordig doen scholen echt hun best om kostenbeheersend te werken. We hebben ook allemaal een engagementsverklaring ondertekend."

Smits meent dat ook in de eerste graad de verschillen per richting en per school te groot zijn om er een bedrag op te plakken. "Zit je in een kleine school of een grote? Dat is meteen een verschil. Ik stel vast dat in het lager toch ook heel wat dingen niet meer kunnen nu er een maximumfactuur is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234