Woensdag 22/03/2023

NieuwsOnderwijs

Onderwijskoepels vragen 20 jaar anciënniteit voor zij-instromers

“Wij denken dat tien jaar niet voldoende is”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We pleiten voor twintig jaar, voor elk vak en elk ambt.”  Beeld BELGA
“Wij denken dat tien jaar niet voldoende is”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We pleiten voor twintig jaar, voor elk vak en elk ambt.”Beeld BELGA

De onderwijsverstrekkers willen dat zij-instromers – mensen die vanuit de privésector de overstap maken naar het onderwijs – tot twintig jaar anciënniteit kunnen meenemen. Dat hebben ze duidelijk gemaakt tijdens een commissiezitting in het Vlaams Parlement over de aanpak van het lerarentekort.

Redactie

De bezwaren die de Raad van State ooit heeft gemaakt, zouden voor de onderwijsverstrekkers niet langer van tel mogen zijn. “We denken dat de situatie nu anders is, want de nood was nooit hoger dan nu.” De vakbonden pleiten voor het meenemen van vijftien jaar anciënniteit en compenserende maatregelen voor andere werknemers.

In de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement werd een hoorzitting gehouden over het lerarentekort. Zowel de onderwijsverstrekkers als de vakbonden werden aan het woord gelaten over maatregelen om het aanhoudende probleem aan te pakken.

Het aantrekkelijker maken van het onderwijs voor de zij-instromers vormde een van de discussiepunten. Momenteel kunnen zij-instromers maximaal tien jaar van de opgebouwde anciënniteit uit de privésector meenemen, voor twintig knelpuntvakken en twee ambten. “Wij denken dat tien jaar niet voldoende is”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We pleiten voor twintig jaar, voor elk vak en elk ambt.”

Een gelijkaardig voorstel werd een tiental jaar geleden al eens afgeschoten door de Raad van State, maar volgens Boeve hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te vormen. “De maatregel werd toen niet proportioneel geacht. Maar we denken dat de situatie nu anders is, want de nood was nooit hoger dan nu.”

Aan de kant van de vakbonden wordt voorgesteld om tot vijftien jaar anciënniteit mee te nemen, waarbij dan wel een compensatie wordt voorzien voor mensen die al eerder de overstap naar het onderwijs hebben gemaakt.

Voorts zien de onderwijsverstrekkers op korte termijn onder meer heil in maatregelen om masters ook effectief als master te kunnen verlonen in het basisonderwijs en in de eerste graad van het secundair onderwijs. Ook de invoering van een inductiejaar voor elke starter in het onderwijs, waarbij er meer ruimte wordt gemaakt voor ondersteuning en begeleiding, is volgens de onderwijsverstrekkers nodig.

Op langere termijn pleiten ze onder meer voor de mogelijkheid om een aangepast personeelsstatuut in te voeren, waarbij gewerkt wordt met jaaropdrachten. “Alle taken en opdrachten naast het lesgeven, zoals het voorbereidend werk en verbeterwerk, maken we zo zichtbaar”, zegt Walentina Cools, algemeen directeur van het Onderwijs van Steden en Gemeenten (OVSG).

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!, kijkt ook naar een reductie van de planlast en van andere administratieve beslommeringen. Ook schuift hij het digitaal “deconnecteren” naar voren, waardoor leerkrachten buiten de lesuren niet altijd beschikbaar moeten zijn voor leerlingen en ouders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234