Woensdag 04/08/2021

Coronavirus

Onderwijsexpert: ‘Vlaamse scholen waren niet voorbereid’

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Het Vlaamse onderwijs was niet voorbereid op de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme gezegd tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement. Vooral op vlak van investeringen in ICT-infrastructuur en -competenties schoot het onderwijs te kort, vindt Van Damme. “Dat is eigenlijk vrij dramatisch.”

“Er was geen plan voor afstandsonderwijs en de ICT-investeringen zijn al jaren veel te laag, ook in een normale gang van zaken”, aldus Dirk Van Damme, die er de resultaten van het internationale Talis-onderwijsonderzoek uit 2018 bij haalde. “Slechts 38 procent van de leerkrachten gaf aan dat ze regelmatig ICT gebruiken in het onderwijsproces. Vlaanderen bengelt daarmee onderaan de ranking, net na Zuid-Afrika. Dat is eigenlijk vrij dramatisch.”

Wat Vlaanderen nu vooral moet doen, is de scholen klaarstomen voor externe schokken, zoals corona, vindt Van Damme. Het gaat dan onder meer over sterke technologische infrastructuur en competenties bij leraren en leerlingen.

Op korte termijn moeten scholen vooral niet te veel focussen op het inhalen van de verloren lestijd, vindt de OESO-expert. Wel moet het onderwijs het curriculum herdenken, en een prioriteit steken in de eindtermen. “Anders plaats je leraren en scholen voor een onmogelijke opdracht.” Daarnaast is het volgens Van Damme cruciaal om toetsen en examens zo zorgvuldig mogelijk te organiseren. “In Vlaanderen is men daar in de eerste golf onzorgvuldig in geweest, en dat is een slechte dienst die je naar leerlingen toe bewijst”, aldus Van Damme. “Je legt een hypotheek op de onderwijsloopbanen van jonge mensen.”

Leerverlies

Volgens KUL-expert Kristof De Witte kunnen scholen maar beter wel focussen op effectieve lestijd. “Er zijn goeie virologische redenen om vakantieperiodes te verlengen, maar zodra de druk wat is weggevallen vind ik dat we de instructietijd zoveel mogelijk moeten beschermen, net als het klassikaal contactonderwijs.”

De Witte benadrukte dat er een significante impact is geweest van het afstandsonderwijs op de testscores van leerlingen voor wiskunde, Nederlands, Frans en wetenschappen. “Het leerverlies komt ongeveer overeen op de helft van de leerwinst in één schooljaar. Dat kan op lange termijn negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld voor de kansen op werk of zelfs de toekomstige inkomsten.”

Het Vlaams parlement richtte naar aanleiding van de eerste coronagolf afgelopen voorjaar een tijdelijke commissie op die het Vlaamse beleid in die periode moet evalueren. Maandag was opnieuw het luik onderwijs aan de beurt, met uiteenzettingen van onderwijsexperten Kristof De Witte (KU Leuven), Tim Surma (Thomas More) en Dirk Van Damme (OESO).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234