Woensdag 23/10/2019

Onderwijsbonden vangen bot bij De Gucht

Gent

Belga

De christelijke onderwijsvakbonden COC-COV hielden gisteren in het kader van hun nieuwe protestacties in Berlare een 'ludieke samenscholing' aan de voordeur van gemeenteraadslid en VLD-voorzitter Karel De Gucht. Die ontving een delegatie van vijf afgevaardigden op het gemeentehuis. Zij kregen nul op het rekest.

Aan het gemeentehuis hadden er een zestigtal betogers verzamelen geblazen, die driekoningenliedjes zongen om op een 'ludieke' manier tegen de verhoging van de uitstapleeftijd voor leraren te betogen en om de gebrekkige administratieve omkadering in de basisscholen en de te hoge werkdruk in het onderwijs aan te klagen. Met dat huisbezoek willen de christelijke vakbonden hun eisen nogmaals kenbaar maken aan de politici.

De Gucht heeft wel geluisterd, zegt Chris Verbiest, COV-voorzitter van de regio Deinze-Eeklo, maar hij ging op geen enkele eis in. "Ge moogt doen wat ge wilt", zou hij verklaard hebben, "alles zal worden uitgevoerd zoals het nu vrijdag getekend zal worden. Wel scheen de VLD-voorzitter niet op de hoogte te zijn van de erbarmelijke administratieve omkadering in het basisonderwijs. Hij heeft beloofd om ervoor te ijveren dat het administratief personeel vanaf januari volgend jaar vast benoemd kan worden, aldus Gilbert Raes, die mee aan de onderhandelingstafel zat. Sinds 1 januari 2002 kreeg het administratief personeel al een contract van onbepaalde duur. Wat de verhoogde werkdruk betreft, schuift De Gucht de schuld door naar de inspectie en de onderwijskoepels die de scholen met extra taken overladen. "We zijn wel verplicht die taken uit te voeren, maar wat draagt dat bij tot het onderwijs", beaamt Verbiest.

Volgens regiovoorzitter van het COV-Denderstreek Gilbert Raes gaf De Gucht te verstaan dat de bonden de problemen zelf hebben gezocht door aan te dringen op een loonsverhoging van 3 procent. Over de derde eis, de tbs-55, is de VLD'er categorisch. Er komt zeker geen toegeving voor de leraren die net buiten de overgangsregeling vallen. Hij zal de grieven van de vakbonden wel overmaken aan minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten. Na de VLD-voorzitter staan ook nog minister-president Patrick Dewael en minister van Cultuur Bert Anciaux op de agenda van de vakbonden.

'Alles zal worden uitgevoerd zoals het vrijdag getekend wordt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234