Vrijdag 29/05/2020

OnderwijsHeropening scholen

Onderwijs staat voor cruciale vergadering. Ook heropening kleuterscholen ligt op tafel

Bij basisschool De Lettertuin in Ninove houden de leerlingen goed afstand. Of een positieve evaluatie voor verdere versoepeling zorgt, valt af te wachten.Beeld Claudia Van den Houte

Vandaag bekijkt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de koepels en vakbonden of de leerlingen van het tweede en vierde secundair terug naar school kunnen. Ook een verdere heropening in het lager en het kleuteronderwijs staat op de agenda.

Exact een week geleden zwaaiden de schoolpoorten weer open voor de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar in het basisonderwijs en de laatstejaars in het secundair onderwijs. In de eerste (korte) lesweek vielen nauwelijks grote incidenten op te tekenen, dus verwacht iedereen straks een positieve evaluatie op het bureau van minister Weyts.

De vraag is of die positieve evaluatie de deur opent voor een verdere heropening van de scholen. Volgens de op voorhand afgeklopte draaiboeken zouden leerlingen van het tweede en vierde jaar van het secundair onderwijs zich in dat geval mogen klaarmaken om op 29 mei weer naar school te trekken. Achter de schermen gaat bijna iedereen daar intussen ook van uit.

Al gaat de discussie inmiddels verder. De vraag is of er ook een verdere opening mogelijk is naar het lager en/of kleuteronderwijs. Weyts had altijd gezegd ook naar de kleuters te kijken en ook expert Erika Vlieghe, die vandaag mee aan tafel zit, zette deze week de deur op een kier voor een verdere heropening van de scholen. Zowel in Het Laatste Nieuws als De Standaard brak ze een lans voor het naar school halen van min-12-jarigen. “Puur epidemiologisch kan dat”, zegt ze. “Maar je moet natuurlijk het hele plaatje bekijken, en de vakbonden en koepels moeten bekijken of het allemaal ook te organiseren valt.”

Ook de koepels zijn gewonnen voor zo'n scenario. Als het van hen afhangt, keren zoveel mogelijk leerlingen terug voor het begin van de zomervakantie. Op die manier kan iedereen toch al een beetje wennen aan de veiligheidsvoorschriften voor 1 september: geen kat die er immers van uitgaat dat komend schooljaar volledig normaal zal verlopen.

Extra druk

De druk op de vergadering is enorm. Iedereen aan tafel voelt maar al te goed de ogen van alle ouders met kinderen thuis in de rug priemen. Ook de kritiek dat er te weinig rekening werd gehouden met de belangen van kinderen in de hele exitstrategie is intussen aangekomen. Dat er in andere landen als Denemarken intussen gekozen wordt voor verdere versoepelingen bij jonge kinderen zorgt voor extra druk.

Al zijn er nog heel wat vragen verbonden aan zo’n bredere heropening. “Als de veiligheidsraad de anderhalve meter afstand als maatregel naar voren blijft schuiven, dan moeten we realistisch zijn”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). “We weten dat we dan niet alle leerlingen naar school kunnen halen, omdat de schoolgebouwen daar onvoldoende capaciteit voor hebben.” Een van de mogelijke pistes om dat op te vangen, is werken met een beurtrolsysteem waarbij niet elk jaar elke dag naar school komt. Of de helft van de klas in de voormiddag en de andere helft in de namiddag.

Vooral de vakbonden maken zich zorgen. Ze gingen op de rem staan na Vlieghes uitspraken eerder deze week. “Zelfs als aan de juiste veiligheidsvoorschriften wordt voldaan, kunnen leerkrachten niet én gewoon lesgeven, én aan preteaching doen én meedraaien in de opvang”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs.

Kortom, iedereen verwacht vandaag een moeilijke vergadering. “Dat wordt een marathonzitting”, zucht een van de mensen aan tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234