Zondag 24/01/2021

Onderwijs krijgt hete aardappel inburgering doorgeschoven

Om zo snel mogelijk alle nieuwkomers aan een inburgeringstraject te helpen wordt van de onderwijssector verwacht dat de cursussen Nederlands tweede taal worden hervormd. De paars-groene meerderheidspartijen hebben dat gisteren in het Vlaams Parlement gezegd bij de bespreking van het inburgeringsdecreet. De meerderheid is het er ook over eens dat inburgering verplicht moet worden, maar over eventuele sancties blijft de consensus zoek.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Zo ontluisterend als het plenaire non-debat over integratie de dag voordien was, zo sereen en constructief was de bespreking gisteren in de bevoegde commissie. Oppositieleiders Eric Van Rompuy (CD&V) en Philip Dewinter (Blok) probeerden de discussie nog wel een paar keer te verleggen naar 'het failliet van het integratiebeleid', maar ze stootten op paars-groene fracties die vastbesloten waren om deze keer bij de kern van de zaak te blijven: inburgering voor allochtone nieuwkomers. Daarmee wordt een onthaalbeleid bedoeld dat bestaat uit een stoomcursus Nederlands en een cursus maatschappelijke oriëntatie plus een toeleiding naar de arbeidsmarkt.

Discreet overleg in de meerderheid heeft ervoor gezorgd dat de belangrijkste pijnpunten inmiddels uit de weg geruimd lijken. Zo staat paars-groen voortaan eensgezind achter de verplichting voor nieuwkomers om in te burgeren. De verplichting gaat wel pas in als er voldoende aanbod is. "De verplichting moet van twee kanten komen", zei Agalev'ster Ria Van den Heuvel. "De overheid is op haar beurt verplicht om voldoende trajecten aan te bieden." En dat kan niet van vandaag op morgen. Tegen volgend jaar wil de Vlaamse regering 3.100 inburgeringstrajecten subsidiëren, terwijl er een doelgroep van 17.000 nieuwkomers is. Op welke termijn de meerderheid het gat tussen vraag en aanbod wil dichten, is nog niet bepaald. Tot de doelgroep worden voortaan dus niet alleen de 12.000 'kansarme' nieuwkomers (uit gezinshereniging en asiel) gerekend maar alle niet-Europese nieuwkomers. Ook een rijke Amerikaan of Japanner moet dus op inburgeringscursus. Op eigen kosten bovendien, want enkel voor de 12.000 uit de prioritaire doelgroep zal de verplichte inburgering gratis zijn. Nog geen paars-groene overeenstemming is er over eventuele sancties. De VLD stelt een administratieve boete voor, naar analogie met de boete op het niet naleven van de leerplicht. Ook Agalev kan zich daar wel in vinden, maar de SP.A stribbelt tegen. "We moeten eerst het decreet twee jaar de kans geven. Eens het goed op de rails staat, kun je bij een evaluatie nog altijd doeltreffende sancties treffen", vindt Chokri Mahassine (SP.A).

Minister van Gelijke Kansen Mieke Vogels (Agalev) wees erop dat enkel met een extra inspanning in het onderwijs de inburgering een kans op slagen heeft. "De centra voor volwassenonderwijs en de basiseducatie bieden nu al heel wat cursussen Nederlands tweede taal aan. Ze zullen evenwel hun werking moeten aanpassen om de nieuwkomers te bereiken. Met avondonderwijs tussen oktober en juni kom je er niet." Vogels zei 'blij' te zijn met de verplichting van de inburgering omdat ze hoopt ook de vrouwelijke nieuwkomers zo te bereiken.

De groene minister werd in de commissie nog eens zwaar aangepakt omdat ze vorige week in diverse media was verschenen met een hoofddoek. "Diverse politici hebben zich in het verleden in de joodse gemeenschap begeven met een keppeltje op hun hoofd bij wijze van respect", repliceerde ze gepikeerd. "Nu kan het blijkbaar niet meer dat een politicus zich identificeert met de moslimvrouwen. Een hoofddoek is voor die vrouwen zelf geen teken van onderwerping of van fundamentalisme. Dat het zo wel wordt geïnterpreteerd; is een illustratie van de sluipende criminalisering en beknotting van de godsdienstvrijheid in onze samenleving."

Verplichte inburgering gaat pas in als er voldoende aanbod is

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234