Donderdag 28/05/2020

Onderwijs en Welzijn naar CD&V

N-VA

N-VA stuurt de verwachte namen naar het Martelaarsplein. Liesbeth Homans moet de sterke dame worden naast minister-president Geert Bourgeois. Zij krijgt een dikke portefeuille met onder meer Binnenlands Bestuur, Wonen en Armoedebestrijding. Die departementen lijken goed aan te sluiten bij haar expertise. Er zitten bovendien een resem stedelijke bevoegdheden bij, die ze kent van haar werk als Antwerps schepen.

Ben Weyts kan zich uitleven op Mobiliteit en Openbare Werken. Ook Dierenwelzijn en de Vlaamse rand gaan naar de ondervoorzitter.

Philippe Muyters wordt wat ontlast. Hij behoudt Werk en Sport. Financiën en Begroting verhuizen uit zijn portefeuille naar Open Vld en Ruimtelijke Ordening naar CD&V. Muyters krijgt wel Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie in de plaats.

Open Vld

Bij de liberalen is er het minste duidelijkheid. Annemie Turtelboom zou de oversteek kunnen maken naar Vlaanderen. De uittredende justitieminister lijkt federaal wat op overschot. In een Zweedse coalitie kan haar partij wellicht maar aanspraak maken op twee ministerposten. Alexander De Croo en Maggie De Block zijn dan de topkandidaten.

Als Turtelboom de sprong niet waagt, komt Patrick Dewael in beeld. Hij heeft ervaring op overschot, zal zich niet laten wegdrummen, ook al is hij veruit de kleinste partner, en ligt goed bij de partijtop. Ook de namen van Jean-Jacques De Gucht en Lode Vereeck circuleren. Die laatste heeft als professor economie het geknipte profiel om het departement Financiën te leiden. Hij lijkt echter te weinig politiek gewicht in de schaal te leggen.

Als kleinste partner moeten de liberalen ook de verplichte Brusselaar leveren. Daarvoor wordt gekeken naar Ann Brusseel of Els Ampe. Een van de twee zou dan Media, Jeugd, Cultuur en Brussel als portefeuille krijgen.

CD&V

Hoewel N-VA de meeste bevoegdheden verzamelt, is het CD&V die de grootste departementen inpalmt. Onderwijs en Welzijn komen de volgende vijf jaar onder het gezag van Hilde Crevits en Jo Vandeurzen. Dat is opmerkelijk, want N-VA had als grootste partij graag een van beide binnengehaald. Voor de christendemocraten zijn de domeinen cruciaal om de ACW-vleugel (voortaan Beweging.net) te bedienen. "We zijn een centrumpartij, geen centrumrechtse partij. Het is belangrijk dat we onze eigen accenten kunnen leggen", reageert een hooggeplaatste CD&V'er.

Binnen N-VA ontkennen ze echter dat CD&V er met de lekkerste brokken vandoor is. De investeringen zijn verdeeld over alle departementen, klinkt het. En daaraan wordt toegevoegd dat het budget van Onderwijs voor 80 procent bestaat uit lonen, wat weinig beleidsruimte geeft. Al ontkent geen enkele N-VA'er dat er hard is onderhandeld. "Een belangrijk punt was dat wij absoluut een regering van negen ministers wilde houden. Terwijl CD&V meer posten wilde creëren", zegt een bron.

Met Milieu en Ruimtelijke Ordening heeft ook Joke Schauvliege een interessante positie in handen. Zij krijgt het laatste woord over alle bouw- en milieuvergunningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234