Zaterdag 31/10/2020

Onderweg met een blowende alien

De centrale verhaallijn van Paul laat zich makkelijk samenvatten: ‘on the road with an alien’.

Graeme (rol van Simon Pegg) en Clive (rol van Nick Frost) zijn al jarenlang goede vrienden en dat heeft ongetwijfeld veel te maken met het feit dat ze allebei volbloed SF-geeks zijn. Ze hebben ook al jarenlang gespaard om in San Diego de ‘Comic-Con’-beurs te bezoeken, hét absolute walhalla voor alle sciencefiction- en stripliefhebbers. Van daaruit zouden ze dan met een gehuurde kampeerwagen on the road gaan voor een ‘bedevaart’ naar dé plaatsen in Amerika waar elke ufofan heen wil, zoals Area 51 in Nevada en Roswell in New Mexico.

Gezelschap

Het is op die trip dat Graeme en Clive toevallig in contact komen met Paul, een alien (met de stem van de Amerikaanse topkomiek Seth Rogen), die een lift met hun camper best kan gebruiken. Paul is een buitenaards wezen dat reeds enkele decennia als onderzoeksobject heeft doorgebracht op een geheime militaire basis, maar het nu toch tijd vindt om terug te keren naar waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Uiteraard is dat niet naar de zin van de overheid, die enkele ‘men in black’ achter hem aanstuurt. Alsof één ongenode passagier nog niet voldoende problematisch is voor de totaal verbouwereerde Graeme en Clive, krijgen ze ook nog het gezelschap van de diepgelovige Ruth (rol van Kristen Wiig), die ze ook al toevallig ‘kidnappen’, zodat ze meteen haar zéér fundamentalistische vader achter zich aankrijgen.

Films waarin bepaalde genres in extenso geparodieerd worden, zogenaamde ‘spoofs’, bestaan inmiddels in alle vormen en formaten: van Airplane tot Scary Movie en van Hot Shots tot Epic Movie. Het is een genre op zichzelf geworden. Toch onderscheidt Paul zich van zijn talrijke voorgangers. Zo werd er door de scenaristen bijvoorbeeld zorg voor gedragen dat het verhaal méér is dan alleen maar een opeenvolging van knipoogjes, referenties en andere inside jokes.

Daarnaast blijft het overduidelijk dat diezelfde scenaristen, die zelf de nerdy protagonisten Graeme en Clive vertolken, niet neerbuigend doen tegenover de toch ietwat excentrieke personages, ook al zijn het onverbloemde geeks. Ze zijn zelf ook echte fans én kenners van het SF-genre dat ze pasticheren. Tenslotte is er het niet onbelangrijke feit dat het hier om twee Britten gaat die van de gelegenheid gebruik maken om commentaar te leveren op bepaalde zeden en gebruiken van het Amerikaanse ‘Heartland’ dat ze doorkruisen, zonder dat die cultuurschok daarom haaks staat op de centrale alienintrige. Integendeel, want voor de erg christelijke Ruth, die geïntroduceerd wordt met een T-shirt waarop ‘Evolve this!’ te lezen staat boven een afbeelding van Jezus die Darwin overhoop schiet, betekent de confrontatie met Paul bijvoorbeeld een wel zeer drastische testcase voor haar creationistische geloofsovertuiging.

Het was ook een uitstekend idee om van Paul een personage te maken dat er uitziet als een alien en daarom ook over verdwijn- en andere buitenaardse trucs beschikt, maar dat zich toch ook vooral gedraagt als iemand die al lang op deze aardkloot verblijft en daar een hoge cool-factor heeft aan overgehouden. Het is een reservoir voor talrijke visuele en verbale grappen. En ook: hij drinkt, hij rookt (zelfs af en toe een joint) en doet wel meer dingen die niet helemaal politiek correct zijn.

Natuurlijk zijn er talrijke, makkelijk te traceren verwijzingen naar Close Encounters of the Third Kind, Star Wars, Alien, Star Trek en natuurlijk E.T.: The Extra-Terrestrial. Maar ook de fans van The X-Files zullen ongetwijfeld (glim)lachen als Clive op een bepaald moment ademloos opmerkt: ‘Agent Mulder was right!’, waarop alien Paul laconiek reageert met: ‘Agent Mulder was my idea!’.

Ook dit nog: de stem van de regisseur die men op een bepaald moment met Paul hoort overleggen over zijn nieuwe SF-film is wel degelijk die van Steven Spielberg!

Nick Frost en Simon Pegg als de nerdy geeks Clive en Graeme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234