Dinsdag 07/07/2020

Economie

‘Ondersteun niet alleen werklozen, maar ook wie wél kan werken’

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) geeft aan dat er bij hen allerlei voorstellen op de tekentafel liggen om incentives te geen aan wie wil werken en om tekorten in bepaalde sectoren op te vangen. Beeld BELGA

Zowel op Vlaams als op federaal niveau is de voorbije weken diep in de buidel getast om tijdelijk werklozen tegemoet te komen. Verschillende partijen werken nu ook aan maatregelen om bedrijven en werknemers ook aan het werk te houden, of mensen tijdelijk naar ander werk te leiden.

In bepaalde sectoren, zoals de fruitbouw, is er immers op dit moment een groot tekort aan werkkrachten. “De oogst van bepaalde producten, zoals asperges of aardbeien, dreigt te mislukken als er niet voldoende hulp gevonden wordt. Het betreft werk dat eenvoudig aan te leren is”, zegt Egbert Lachaert, Open Vld-fractieleider in de Kamer. Hij wil tijdelijk werklozen daar inzetten zonder dat ze hun uitkering verliezen. Ook N-VA schuift een voorstel in die zin naar voren. “Er is veel steun voor mensen die tijdelijk zonder werk vallen of bedrijven die moeten sluiten. Maar de ondersteuning voor bedrijven die wel willen voortdoen, komt nog te weinig aan bod”, zegt Kamerlid Jan Spooren (N-VA).

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) geeft aan dat er bij hen allerlei voorstellen op de tekentafel liggen om incentives te geen aan wie wil werken en om tekorten in bepaalde sectoren op te vangen. Maar zowel inhoudelijk als technisch moet nog veel uitgeklaard worden.

Belangrijk is volgens Spooren dat de uitkering volledig behouden blijft. Op die manier verliezen werklozen geen andere voordelen die aan het werkloosheidsstatuur verbonden zijn, zoals een compensatie voor de energiefactuur. N-VA stelt voor om de uitkering te behouden, maar wel een extra solidariteitspremie van 30 procent te betalen op het loon. Die moet integraal naar de sociale zekerheid vloeien. “Dat lijkt me niet echt fair tegenover mensen die wel nog aan het werk zijn”, zegt Lachaert. Hij stelt voor om de uitkering te beperken tot 75 procent bij mensen die tijdelijk elders aan de slag gaan.

Zorgpersoneel 

Intussen bereikten de vakbonden ook een akkoord met de Vlaamse zorgsector om tijdelijk werknemers in te schakelen in instellingen die met een acuut personeelstekort kampen of in de problemen dreigen te komen. Lachaert wil daarnaast dat zorgpersoneel dat thuis zit omdat hun ziekenhuisafdeling gesloten is, eveneens ingezet kan worden in zorginstellingen of de ouderenzorg. “De nood is daar echt hoog, dus het is echt geen goed idee om gekwalificeerd personeel nu gewoon thuis te zetten.”

Aardbeienpluk. In bepaalde sectoren, zoals de fruitbouw, is er immers op dit moment een groot tekort aan werkkrachten. Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234