Maandag 16/12/2019

Ondernemingen op zoek naar alternatieve financieringsbronnen

De voorbije jaren waren de financiële markten vaak creatief in het ontwikkelen van nieuwe producten. Dikwijls gaat het om bestaande concepten die in een nieuw kleedje worden gestoken om optimaal tegemoet te komen aan de marktbehoeften van dat moment.

Brussel

Van onze medewerker

Kurt Kegels

Een goed voorbeeld zijn de klikfondsen die onze regionen enkele jaren geleden veroverden. Tijdens de beurseuforie stelden die fondsen beleggers hoge returns (met een beperkt risico) in het vooruitzicht. In de huidige omstandigheden worden dan weer constructies voorgesteld die een beperkt, maar vooral gegarandeerd rendement kunnen bieden. Veel beleggers hebben namelijk een kater overgehouden aan vroegere aandelenemissies.

De risicoaversie op de financiële markten heeft ernstige implicaties voor de financiering van ondernemingen. Het is voor hen een stuk moeilijk geworden om bij beleggers extra kapitaal op te halen. Net op dit moment is er in bepaalde sectoren, zoals bij de verzekeraars, behoefte aan bijkomend kapitaal zodat de solvabiliteit niet in gevaar komt. Daarom bestaat er zo'n grote vraag naar alternatieven voor de traditionele aandelenbeleggingen.

Sinds enige tijd halen zo ook de 'automatisch converteerbare obligaties' (aco's) al eens het nieuws. De Duitse herverzekeraar Münich Re pakte onlangs nog uit met plannen om zijn kapitaal te versterken met zulke aco's. Aco's zijn verwant aan de klassieke converteerbare obligaties (convertibles) en de invers converteerbare obligaties (reverse convertibles). Bij de eerste categorie heeft de belegger op de vervaldatum de keuze tussen een terugbetaling in cash of in aandelen. Bij de reverse convertibles ligt die keuze daarentegen bij de emittent, wat voor de belegger natuurlijk veel grotere risico's inhoudt.

Bij de aco's is er geen sprake van een keuze, op de vervaldag worden de obligaties automatisch in aandelen geconverteerd. Bij aco weet je dus op voorhand dat je over een beperkt aantal jaren over een gegarandeerd rendement (de uitbetaling van de jaarlijkse interest) beschikt en dat je nadien terugvalt op een risicobelegging, zonder gegarandeerd dividend of een verzekerde terugbetaling van de oorspronkelijke inleg). Ondanks de naam 'obligatie leunt een aco toch veel dichter bij een aandeel aan. De koersevolutie van een aco toont dan ook veel gelijkenissen met die van het onderliggende aandeel. Bij een gewone obligatie wordt de koers vooral bepaald door de rente-evolutie.

Voor ondernemingen is de uitgifte van een aco een interessante mogelijkheid om alsnog aan vers geld te komen en zo de financiële structuur te verbeteren. Kredietratingbureaus, die de financiële gezondheid van obligatie-emittenten beoordelen, beschouwen (een deel van) de financiering via aco's als kapitaal. Dat komt de rating van die ondernemingen ten goede, waardoor ze aan betere voorwaarden geld kunnen ontlenen.

Maar niet iedereen is gelukkig met het ontluikende succes van aco's. De aandeelhouders van de emittenten durven al eens morren omdat ze geen voorkeurrecht krijgen op zulke uitgiften, wat wel het geval zou zijn voor een gewone kapitaalverhoging. Bovendien leidt zo'n indirecte kapitaalverhoging uiteindelijk tot een verwatering van de winst per aandeel. Tot frustratie van de aandeelhouders hebben de kopers van een aco ook nog eens voorrang bij een faling van de onderneming (aangezien de aco juridisch als een obligatie wordt beschouwd).

De aantrekkelijkheid van aco's voor potentiële beleggers moet echter ook weer niet worden overschat. Je mag ze absoluut niet beschouwen als een alternatief voor een klassieke obligatie, maar ze kunnen wel worden gebruikt als een variant van een klassieke aandelenbelegging met een pluspunt. Zo heb je bij aco's de eerste jaren (zolang de conversie nog niet heeft plaatsgevonden) een gegarandeerde coupon. De prijsevolutie sluit dan weer nauw aan bij die van het aandeel. Bij een heropleving van de beurzen kun je dus op een mooie meerwaarde rekenen. Dat gaat natuurlijk wel in beide richtingen op. Als de beurzen blijven zakken, delen ook de aco-houders in de klappen.

Automatisch converteerbare obligaties als alternatief voor aandelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234