Woensdag 20/10/2021

"Ondernemers hebben vooroordelen"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Een grote groep werklozen - vooral allochtonen, mensen met een handicap en 50-plussers - geraken niet aan een job, terwijl er vacatures genoeg zijn. Unizo-topman Karel Van Eetvelt wijst naar werknemers maar ook naar werkgevers.'

Volgens de VDAB raken momenteel zo'n 90.000 vacatures niet ingevuld. Bovendien zijn er nog een pak niet officieel bekende vacatures, die niet in de databank van de VDAB staan opgelijst, maar bijvoorbeeld enkel op borden langs bedrijventerreinen worden aangekondigd. Het aantal officieuze openstaande vacatures bedraagt bijgevolg een veelvoud. Tegelijk telt Vlaanderen 191.987 werkzoekenden. Drie kwart procent daarvan (72 procent) behoort tot een zogeheten kansengroep. Versta: allochtonen, gehandicapten of 50-plussers. Ruim 40 procent van hen is al meer dan een jaar werkloos.

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, geeft toe. "Ja, er is een attitudeprobleem bij de werkgevers. En het is onze plicht om dat aan te pakken. Dat kan alleen maar door het probleem te erkennen, en de ondernemers te sensibiliseren."

Ondernemers moeten voor Van Eetvelt hun vooroordelen laten varen. Die vooroordelen heten 'te duur' of 'te weinig productief'. Die argumentatie wordt nochtans staalhard weerlegd door recent studiewerk. Ondernemers ervaren hun oudere werknemers als gemotiveerd, met pakken ervaring, en heel loyaal.

Overheid in gebreke
Onderzoek van het ABVV toonde al aan dat 95 procent van de werkloze 50-plussers maar wat graag zou werken. Alleen bleek dat 45 procent van die mensen te horen kreeg dat hun leeftijd een probleem was. Sociaal secretariaat SD Worx kwam tot diezelfde vaststelling: in het voorbije jaar nam amper 8 procent van de kmo's 50-plussers in dienst. Nochtans geven bedrijfsleiders in het SD Worx-rapport aan dat ze tevreden zijn over hun 'oudere' werknemers, en hen graag in dienst houden tot hun 65ste.

Ook de overheid mag voor eigen deur vegen. Haar roep om de kansengroepen beter te integreren op de arbeidsmarkt klinkt hol: bij de Vlaamse overheid is slechts 2,7 procent allochtonen aan de slag. Intussen zet diezelfde overheid wel het mes in de werkloosheidsuitkeringen of gaat ze oudere werklozen strenger opvolgen.

"Ergerlijk daarbij is dat het hier om een lineaire benadering gaat, die totaal geen rekening houdt met de inspanningen die worden gedaan om aan werk te geraken", veroordeelt Ann Van Laer van het ACV. "De verantwoordelijkheid wordt ook compleet bij de werkloze gelegd."

En wat Van Laer vooral tegen de borst stuit is dat de vermindering van de uitkeringen die werklozen financieel hard treft. "Voor gezinshoofden ligt die minimumuitkering 30 procent onder de Europese armoedenorm."

Werkgevers zoeken dus beter niet achter die witte raaf. "Dan ben je beter af met de bonte specht die je via de nodige opleiding kneedt tot een betrouwbare, productieve medewerker", zegt Van Laer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234