Dinsdag 06/12/2022

"Ondermijn nucleaire dreiging Noord-Korea met westerse propaganda"

Noord-Koreanen wandelen langs portretten van voormalige leiders Kim Il-sung en Kim Jong-un in een park in Pyongyang. Beeld AP
Noord-Koreanen wandelen langs portretten van voormalige leiders Kim Il-sung en Kim Jong-un in een park in Pyongyang.Beeld AP

Als de diplomatie faalt, is er nog altijd propaganda. Dat is zowat de stelling van de voormalige Britse ambassadeur in Noord-Korea. David Slinn meent dat Groot-Brittannië meer informatie over de buitenwereld de geïsoleerde staat moet binnensmokkelen om zo het gezag van de leider Kim Jong-un te ondermijnen. Dat zal beter werken dan het na-apen van de Amerikaanse oorlogsdreiging, meent de eerste Britse ambassadeur in Pyongyang.

LB

In The Independent stelt Slinn dat de Britten en hun bondgenoten Noord-Korea moeten infiltreren door USB-sticks te verspreiden met daarop educatief materiaal dat de vrije meningsuiting en kritiek op het regime aanmoedigt. Volgens Slinn zou dat een krachtig instrument zijn om ongenoegen te zaaien en het regime te ondermijnen zonder een militair ingrijpen.

Regime in vraag stellen
Volgens Slinn, de eerste en langstdienende Britse ambassadeur in Noord-Korea (van 2002 tot 2006), ligt de sleutel tot een vredige oplossing van de crisis bij het aanmoedigen van de Noord-Koreanen om hun 'opperste leider' in vraag te stellen.

"Het Noord-Koreaanse opvoedingssysteem moedigt kritisch denken niet aan, dus waarom zouden we met die USB-sticks geen middelen aanreiken die Noord-Koreanen aansporen voor zichzelf te denken en het regime in vraag te stellen?"

Militaire confrontatie niet onvermijdelijk

Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat het geduld van de VS en hun bondgenoten op was.

Maar Slinn waarschuwt voor zo'n reactie, die de regio en de hele wereld in een kernoorlog kan doen belanden. "Het is makkelijk te panikeren en te zeggen 'hemeltje, we hebben geen tijd meer, Noord-Korea zit ons op de hielen'. Maar een militaire confrontatie is niet onvermijdelijk", meent de gepensioneerde diplomaat.

Slinn beseft echter dat Noord-Korea nucleaire ambities heeft en op dat vlak ook vooruitgang boekt. "Dat is een duidelijke bedreiging van de regionale en internationale veiligheid. Anderzijds moeten we opmerken dat de Noord-Koreanen al jarenlang Seoel (de hoofdstad van Zuid-Korea, nvdr) met conventionele raketten kan bereiken".

"De bedreiging wordt groter, en het regime is onvoorspelbaar, maar diplomatieke kanalen blijven de beste optie om de crisis niet te laten escaleren en ook sancties moeten op tafel blijven liggen".

Groot-Brittannië is één van de weinige Europese landen met een ambassade in Noord-Korea. Slinn, die nu in Canada woont, meent dat die diplomatieke staf in Pyongyang de Britten een unieke toegang verleent tot het land en het regime.

Drones droppen sticks

Het verspreiden van USB-sticks met verboden Zuid-Koreaanse films en nieuws uit de buitenwereld is een beproefde methode.

Vorig jaar lanceerde de Human Rights Foundation een oproep om oude USB-sticks te schenken waarop zaken zoals de Koreaanse versie van Wikipedia geladen werden.

De Noord-Koreaan Jung Gwang-il, die in 2004 naar Zuid-Korea vluchtte nadat hij als politiek gevangene werd gefolterd, is oprichter van de groep 'No Chain' en zet al sinds begin 2015 drones in om geheugenkaartjes over de grens te smokkelen. Op die geheugenkaartjes staan westerse en Zuid-Koreaanse films, televisieprogramma's, muziek en internetloze toegang tot Wikipedia. Die media moeten de Noord-Koreanen aan informatie over de buitenwereld helpen.

No Chain werkt samen met de Human Rights Foundation. Samen hebben ze al meer dan 1000 geheugenkaartjes in het communistische land binnengesmokkeld. Vanuit welke landen die drones opstijgen en waar ze precies landen, houden de organisaties geheim.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234