Zaterdag 23/01/2021

Onderhandelingstafel in plaats van feestdis voor textielbazen

Een verjaardagsdiner voor 250 mensen in de prestigieuze Concert Noble werd gisteren in laatste instantie afgelast. Ze voelden zich niet echt in feeststemming bij Febeltex. In plaats van de eretafel werd het gisterenavond een Gents achterzaaltje en de onderhandelingstafel voor voorzitter Philippe Vlerick.

Brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Daar werd gisterenavond omstreeks 19 uur opnieuw gestart met onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden om tot een sectorale cao te komen. In de meeste textielbedrijven werd nog gestaakt, al waren er volgens de werkgevers her en der bressen in de stakingsdijk. Nogal wat mensen willen volgens Vlerick eigenlijk weer aan het werk. ABVV-afgevaardigden waren gisterennamiidag met een ruime meerderheid bereid om de voorlopige voorstellen van de werkgevers in een cao om te zetten.

Voor Vlerick naar de onderhandelingstafel trok, moest hij nog een kaap ronden, namelijk die van de raad van bestuur van de textielfederatie, waaraan hij moest gaan uitleggen dat hij akkoord is met een globale loonsverhoging die dicht bij de 6 procent ligt, terwijl het interprofessioneel akkoord 5,4 procent als richtsnoer geeft.

De verhoging van de koopkracht was niet langer een breekpunt tussen vakbonden en werkgevers tijdens de onderhandelingen dinsdagnamiddag, maar wel de carensdag en vooral het tijdskrediet. Inzet van dat laatste was de vraag of enkel werknemers een afwijking van de 5-procentregel mogen vragen in hun bedrijf. Die regel bepaalt dat er niet meer dan 5 procent van de werknemers tijdskrediet kunnen nemen. De vakbonden willen van die beperking af en vinden het meest ideale dat in elk bedrijf daarover afzonderlijk onderhandeld kan worden op vraag van werkgevers en van werkgevers.

Zover willen ze bij Febeltex echter niet gaan, omdat het volgens Vic De Grijse, die de onderhandelingen op het terrein voert, afbreuk zou doen aan het principe van de sociale vrede dat altijd als laatste artikel in de cao staat. Bedoeling daarvan is dat "arbeiders niet meer allerlei bijkomende eisen moeten stellen op bedrijfsniveau in de twee jaren dat de cao van toepassing is. Als er bedrijf per bedrijf onderhandeld kan worden over een aanpassing van de 5 procent opent dat de poort voor nieuwe discussies over het geheel van de cao."

Vlerick deed dat punt gisteren af als een detail dat het geheel van de cao niet in de weg mag staan, maar voor de vakbonden gaat het hier om meer dan een symbolische discussie. Dat verklaart waarom zij de onderhandelingstafel verlieten.

Wat de carensdag betreft, de eerste dag ziekte van een arbeider, zijn de werkgevers nu wel bereid te betalen. Vlerick had dan ook gedacht dat Febeltex met die toegeving en het loonvoorstel de weg vrij had gemaakt voor een pre-akkoord. Hij stak zijn ontgoocheling over het mislukken van de gesprekken dan ook niet onder stoelen of banken. Gewezen op het feit dat de 6 procent merkelijk hoger ligt dan de afspraken in het interprofessioneel akkoord, zei hij dat er geen alternatief is. "Ik ben een realpolitieker. Ik kan dan wel vinden dat 6 procent te veel is en de sector geen goed doet, maar wat win je er bij als je gelijk krijgt."

De Febeltex-voorzitter had er gisteren toch nog hoop op dat er in de loop van de avond of de nacht een akkoord uit de bus zou komen. Hij staat ook onder druk van de andere werkgevers. Een aantal van hen in het Waregemse trok samen naar de rechtbank in Kortrijk om op eenzijdig verzoekschrift de toegang tot hun bedrijf te forceren voor werkwilligen. Per overtreding zou een dwangsom van 5.000 euro per persoon opgelegd worden.

Tijdskrediet laatste hindernis in moeilijke onderhandelingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234