NieuwsPolitiek
Onderhandelingen over loonakkoord afgesprongen, overleg gaat maandag verder
De onderhandelingen over het loonakkoord zijn afgesprongen. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Maandag zullen de onderhandelingen voortgezet worden.
Het kernkabinet heeft zich vandaag over het loonakkoord gebogen. De premier en vicepremiers proberen te bepalen hoe de welvaartsenveloppe precies zal worden uitgegeven. Ook ligt een eenmalige en vrijwillige premie op tafel waarover werknemers en bedrijven in sectoren die goed boeren, zelf akkoorden zouden kunnen sluiten. De onderhandelingen zijn intussen afgesprongen. Maandag komt het federale kernkabinet opnieuw samen.
De werkgevers zien geen enkele ruimte voor opslag, omdat Belgische bedrijven door de automatische loonindexering aan concurrentiekracht verliezen, en pleiten voor een loonmarge van 0 procent. Daarbij steunen ze op het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), die berekende dat de loonkosten in België 5,7 procent meer stijgen dan het gemiddelde van de buurlanden. De vakbonden wijzen er dan weer op dat er veel bedrijven zijn die het wel goed doen en dat daar wel ruimte zou moeten zijn voor loononderhandelingen.
Zowel vakbonden als werkgevers reageerden eerder lauw op zo’n premie. “Als ABVV pleiten wij voor brutoloonsverhogingen om de sociale zekerheid te kunnen blijven financieren. We zijn geen voorstanders van cheques allerhande”, zegt Raf De Weerdt van de socialistische vakbond. “Voor ons is een loonnorm van 0 procent onderhandelen met de armen op de rug”, zegt ook Mathieu Verjans van de christelijke vakbond ACV. “Onze voorkeur blijft dat wij vrij kunnen onderhandelen.”