NieuwsKernuitstap
Onderhandelingen met Engie over kerncentrales verlopen moeizaam
De onderhandelingen tussen de federale regering en Engie over de verlenging van kerncentrales na 2025 lopen moeilijk. Indien ze niet kunnen landen, dan moet het capaciteitsvergoedingsmechanisme zoals voorzien worden geheractiveerd. Dat heeft Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet gisteren verklaard op de Franstalige zender RTL-TVi.
Na lange onderhandelingen kwam de Vivaldi-regering op 18 maart overeen de twee jongste kerncentrales van ons land – Doel 4 en Tihange 3 – nog tien jaar langer open te houden na de voorziene, definitieve sluiting van alle centrales in 2025. De regering heeft daarop onderhandelingen aangevat met uitbater Engie Electrabel om die beslissing uit te voeren.
“We moeten elkaar niets wijsmaken, die onderhandelingen lopen slecht”, verklaarde Nollet. “De premier die samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) mee aan tafel zit, beseft vandaag met welke moeilijkheden zij twee jaar lang met Engie is geconfronteerd geweest. Engie herhaalt wat het altijd aan de minister heeft gezegd, namelijk dat het geen voorwaarden wil die de overheid oplegt.”
De gesprekken moeten in juni afgerond worden. De regering en Engie zouden vooral botsen over de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van het afval, maar ook over de modaliteiten voor de voortzetting van de nucleaire activiteiten. Engie zou ook willen dat de Belgische staat uitbater wordt van de kerncentrales en dus ook de verantwoordelijkheden neemt die daaraan verbonden zijn.
“Wij sluiten geen akkoord tegen eender welke prijs”, waarschuwt Nollet. De factuur voor de ontmanteling van de centrales en het afvalbeheer wordt op 41 miljard euro geschat. “41 miljard, daar moeten de Belgen niet voor betalen”, meent hij.