Maandag 02/08/2021

Update

Onderhandelingen bij het spoor muurvast, directie wil sancties tegen wilde stakers

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Een nieuwe vergadering tussen directie en vakbonden bij het spoor heeft geen vooruitgang opgeleverd in het dossier van de kredietdagen. De top van de spoorbedrijven HR Rail, NMBS en Infrabel stellen voor om de wilde stakers te bestraffen met "een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro". De directiecomités nemen ten laatste morgen een beslissing. Dat meldt HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, vanavond. Woensdagochtend is een nieuwe overlegronde gepland, maar een einde van de staking is nog niet in zicht.

De spoorbonden hadden vandaag al aangekondigd dat de directies de sancties voor de wilde stakers wilden activeren. Dat zeiden ze na afloop van een nieuw vruchteloos overleg in het kredietdagendossier. Een omzendbrief over een vermindering van de kredietdagen lag aan de basis van de wilde staking die vorige woensdag begon.

De spoordirecties bevestigen dat ze sancties voorstellen. "Het voorstel ligt in lijn van vorige sancties, dat wil zeggen een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro", zo staat in een persbericht. De vermaning is een nota in het dossier van de werknemer, de premieafhouding omvat een eenmalige vermindering van de productiepremie die spoorlui krijgen. De premie zou in dit geval verminderd worden met 12,5 euro per dag dat de werknemer staakte (onwettig afwezig was dus).

De directiecomités van de spoorbedrijven moeten zich nog uitspreken over het voorstel van de CEO's. Vakbonden en directie kwamen eerder in een protocol strikte regels overeen over onaangekondigde stakingen. Daarin zijn die sancties opgenomen. De bonden hadden echter in het kader van de onderhandelingen over de kredietdagen gevraagd om geen sancties te treffen.

In het kredietdagendossier werd vandaag geen vooruitgang geboekt. De bonden lieten de directies weten dat hun achterban niet akkoord ging met de voorwaarden die de directies oplegden in ruil voor de intrekking van de omzendbrief.

Tijdens de vergadering kampeerden beide kampen op hun positie, legden de vakbondsvertegenwoordigers na afloop uit. "De directie zei dat ze geen tegenvoorstel kan doen", aldus Luc Piens van ACV-Transcom. Sterker nog, ze kondigde aan dat de directiecomités dinsdag zullen bijeenkomen om de sancties tegen de wilde stakers te activeren. Welke vorm die zullen aannemen, is nog niet duidelijk.

"Duizenden spoorlui maken duidelijk dat ze er genoeg van hebben, maar de directie begrijpt de omvang van de beweging niet", aldus Michel Abdissi, de algemeen secretaris van de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond. "In plaats van oplossingen te zoeken, gaan ze hun houding verstrengen."

Onder anderen minister van Werk Kris Peeters zei afgelopen weekend dat de wilde stakers die sinds woensdag het spoorverkeer ernstig verstoren, boetes moeten krijgen zoals dat destijds is afgesproken tussen de spoortop en de vakbonden.

Ondanks de impasse blijven beide kanten bereid te praten. Woensdag om 8 uur start een nieuwe vergadering. "We zullen dan bekijken of er nog voorstellen mogelijk zijn", aldus Sempels. Dinsdag is er geen overleg, omdat er dan een actiedag is van de openbare sector. Die zal ook het spoor grotendeels lamleggen.

NMBS-topman Jo Cornu wilde na afloop van de vergadering geen commentaar kwijt. Hij verwees naar HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel. Die zou later een persbericht uitsturen. Bij HR Rail was niet onmiddellijk iemand beschikbaar voor commentaar.

Bij het spoor wordt sinds woensdag gestaakt onder impuls van de Franstalige spoorbonden. Zij protesteren tegen een herberekening van de kredietdagen. Dat zijn compensatiedagen die de werknemers krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorlui door de herberekening één tot twee kredietdagen. Vrijdag bleken de spoordirecties bereid de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden, zoals de schrapping van 15 november (Koningsdag) als extralegale feestdag. De achterban van de vakbonden verwierp dat voorstel echter, zo bleek vandaag.

Ludo Sempels van de ACOD. Beeld BELGA
Ludo Sempels van de ACOD.Beeld BELGA

Franstalige vleugel

Dat nationale standpunt van de socialistische spoorbond blijkt een verwerping te zijn, zo werd nadien vernomen. Binnen de socialistische spoorbond zou de Franstalige vleugel unaniem tegen hebben gestemd, aan Vlaamse kant zou er een kleine "ja" geweest zijn.

"We eisen dat de omzendbrief wordt ingetrokken, zonder voorwaarden, en dat er geen sancties volgen voor de stakers", stelt een bron bij de socialistische spoorbond.

De oproep tot sancties voor wilde stakers het voorbije weekend (van onder meer minister van Werk Kris Peeters) "draagt alvast niet bij tot een serene discussie", wilde ACOD'er Sempels wel kwijt voor aanvang van de vergadering.

Bij de christelijke vakbond, waarvan de vertegenwoordigers bijna een uur te laat aankwamen, werd er geen commentaar gegeven. Ook de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond (CSC-Transcom) zou evenwel het voorstel hebben verworpen, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Compensatiedagen

Bij het spoor wordt sinds woensdag gestaakt onder impuls van de Franstalige spoorbonden. Zij protesteren tegen een herberekening van de kredietdagen. Dat zijn compensatiedagen die de werknemers krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorlui door de herberekening één tot twee kredietdagen.

Vrijdag bleken de spoordirecties bereid de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden. Zo zou 15 november (Koningsdag) vanaf dit jaar geschrapt worden als extralegale feestdag, en zou één kredietdag geschrapt worden per 18 dagen afwezigheid wegens ziekte. Over nog een productiviteitsverhogende maatregel vanaf 2017 zou nog sociaal overleg volgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234