Vrijdag 16/04/2021

Natuurbescherming

Onderbemanning bij Natuurinspectie geeft stropers vrij spel: “We voelen dat dit geen prioriteit is”

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Een dierenkarkas in een natuurgebied? Wandelaars of jagers die het melden, krijgen bij de natuurinspectie vaak geen gehoor. Onderbemand, klinkt het, zelfs als het om stroopactiviteiten lijkt te gaan. “We voelen dat het geen prioriteit is.”

Wandelaars die naar het natuurgebied Damvallei trekken, kunnen daar soms reeën in het wild zien. Maar toen een vrouw uit de buurt er begin deze maand haar hondje uitliet, kwam ze enkel pootjes tegen, vermoedelijk afkomstig van drie verschillende dieren. “Een tiental jaar geleden zijn de eerste reeën in het gebied vastgesteld”, zegt Hugo Vinck, de voorzitter van Natuurpunt Damvallei. “Maar dat ze nu afgemaakt worden, is toch een stap te ver.”

De volgende ochtend is Vinck ook van de partij om een kijkje te gaan nemen. Wanneer ze beiden kraaien en kauwen zien die rond een akker cirkelen, vinden ze op die plaats nog eens twee reeënkarkassen. “Die waren daar vermoedelijk achtergelaten om vossen te lokken”, vertelt Vinck. “Ze waren bovendien duidelijk uitgebeend door iemand met kennis van zaken. Een beetje verder vonden we dan nog een karkas van een vos. Eigenlijk echt vreemd dat die zomaar in het zicht achtergelaten waren.”

Een van de kadavers die Hugo Vinck aantrof.  Beeld RV Hugo Vinck
Een van de kadavers die Hugo Vinck aantrof.Beeld RV Hugo Vinck

Inspectie

Over de kadavers brengt Natuurpunt de Natuurinspectie op de hoogte. De reeën zijn volgens de organisatie geschoten in een periode dat de jacht op deze soort verboden is. Hoewel er eerst wel degelijk een inspecteur langskomt, blijft het nadien stil. Als Vinck dan later nog een reminder stuurt, krijg hij als antwoord dat de inspectie “onderbemand is om elke melding a priori te behandelen”.

Volgens Vinck is dit niet de eerste keer dat aan een melding weinig gevolg wordt gegeven. En het voorval lijkt het gevolg van iets waar De Morgen in augustus al over rapporteerde: onderbemanning begint bij de Natuurinspectie zijn tol te eisen. “Het is zeer erg om dit vast te stellen”, zegt Vinck. “Zelfs in natuurgebieden, waar ook de veiligheid van omwonenden in het gedrang komt.”

Het geval in Gent is zeker illustratief voor een veel ruimer probleem in Vlaanderen, zo luidt de conclusie bij Natuurpunt. “Anno 2018 is het schandalig dat er in Vlaanderen geen handhaving is”, zegt woordvoerder Hendrik Moeremans. “De mensen van de Natuurinspectie zijn zeker bekwaam. Maar omdat ze met zo weinig zijn (het aantal inspecteurs staat nu op 34, YV), heeft elke inspecteur nu een enorm werkingsgebied. Daarbij komt nog dat de stroperij steeds professioneler wordt.”

Ook andere organisaties krijgen vaak nul op het rekest. Zo merkt de Vogelbescherming herhaaldelijk dat er aan kleine cases geen gevolg wordt gegeven. Vinden vrijwilligers bijvoorbeeld een trechterval of een larsenkooi om kraaien te vangen die niet volgens de regels blijkt, dan komt de inspectie volgens beleidsmedewerker Nicolas Brackx vaak niet ter plaatse.

“Toen een ooggetuige in Lochristi onlangs meldde dat een bestelwagen met Britse nummerplaat tamme fazanten afleverde, kreeg die ook te horen dat er niet direct een onderzoek kwam”, vertelt Brackx. “Daar was de reden ook ‘onderbemanning’. Maar heel dit gebeuren is illegaal. Soms worden fazanten in oktober losgelaten zodat er voor jagers iets te beleven valt, maar de kweek van die dieren mag niet. Het jachtdecreet stelt ook dat alle uitzet van wild verboden is.”

Jagers

Opmerkelijk: de jagers zelf zitten ook verveeld met het feit dat er te weinig toezicht is, klinkt het bij de Hubertus Vereniging Vlaanderen, omdat het speelveld op die manier open ligt voor stropers. Er zijn een aantal typische indicatoren voor stroperij die jagers weleens terugvinden. Maar omdat zij het gevoel hebben dat het toch geen prioriteit is, zouden ze die soms zelfs niet doorgeven.

“Soms zien jagers dat een zwangere ree geschoten is”, zegt woordvoerder Maarten Goethals. “Maar dan vinden ze er enkel de foetus van terug, die dan in het veld is achtergelaten. Door het gebrek aan inspecteurs gaan jagers soms zelf ook patrouilles inleggen. Want het probleem is dat je stropers al op heterdaad moet gaan betrappen, als je zeker wil zijn van een vervolging. Als die jagers dan stropers zien, kunnen ze de politie bellen. Maar het conflict gaan opzoeken, raden we alleszins af.”

Het Agentschap Natuur en Bos ontkent ondertussen niet dat de inspecteurs onderbemand zijn. Dit heeft te maken met de algemene besparingen op ambtenaren die je bij elk overheidsagentschap tegenkomt, zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele. “Maar die algemene besparingen vangen we op door gerichter actie te ondernemen en duidelijke prioriteiten te stellen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234