Maandag 02/08/2021

Onderaanneming maakt werkplek onveilig

Bij onderaanneming rijzen heel wat veiligheidsproblemen, zegt het ABVV. Staatssecretaris Van Brempt belooft meer inspecteurs om de veiligheid op het werk beter te controleren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Een honderdtal afgevaardigden van de socialistische vakbond ABVV heeft gisteren actie gevoerd aan de poorten van de grote (petro-)chemische bedrijven langs de Scheldelaan in de Antwerpse haven. Met hun actie proberen ze de 20.000 werknemers te informeren over de risico's die verbonden zijn aan hun werk.

Vooral bij onderaanneming rijzen volgens de vakbonden heel wat problemen. "Als de bedrijven hun installaties stilleggen voor een onderhoudsbeurt, worden tal van problemen gesignaleerd en wordt een loopje genomen met de veiligheidsvoorschriften", zegt Bart Vandormael van de studiedienst van ABVV-Antwerpen.

Tijd is geld. Ook voor de chemiebedrijven. Elke dag dat een installatie stilligt, kost het bedrijf veel geld. Geraakt het onderhoud niet op tijd klaar, dan komen er "onder-onderaannemers", die onervaren mensen meebrengen. Of er komen zelfstandigen of buitenlandse onderaannemers die geen Nederlands verstaan en soms twee shiften in twee bedrijven op één dag doen, zegt het ABVV.

"In zulke omstandigheden is het bijzonder moeilijk om de veiligheidsvoorschriften te doen naleven. Als vakbond zijn we niet op de hoogte van de problemen bij de onderaannemers. Vaak zijn de bedrijven zo klein dat er geen vakbondsvertegenwoordiging is. Of durven de mensen zich niet bij een vakbond aansluiten uit vrees hun job te verliezen. Als er vragen worden gesteld over de naleving van de veiligheidsvoorschriften, dan worden werknemers overgeplaatst naar een andere werf", zegt Vandormael.

Volgens de socialistische bond zijn de problemen niet te onderschatten. De chemische bedrijven in Antwerpen hebben samen een 400-tal onderaannemers in dienst, met duizenden werknemers. Bij BASF, het grootste bedrijf langs de Scheldelaan, werken er 3.500 mensen. Op sommige tijdstippen werken er tot 2.000 mensen in onderaanneming. "Zijn zij betrokken bij arbeidsongevallen? We weten het niet. De statistieken bij BASF geven een vertekend beeld. De arbeidsongevallencijfers zeggen niets over de onderaannemers", zegt Vandormael.

Ook de overheid ontbreekt het aan precieze cijfers over ongevallen in de Antwerpse chemische bedrijven. "Goede veiligheid op het werk is nog te veel afhankelijk van de goede wil van de bedrijven. Werknemers hebben moeite om de regels af te dwingen", zegt staatssecretaris van Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk Kathleen Van Brempt (SP.A). Volgens haar is de veiligheid op het werk in de moederbedrijven goed geregeld maar loopt het mis bij de onderaanneming. "We moeten vermijden dat we een arbeidsbescherming met twee snelheden krijgen", zegt ze. Van Brempt zegt dat de federale overheid in de toekomst strenger zal toezien op de naleving van de veiligheidsvoorschriften. De 200-koppige arbeidsinspectie wordt daarvoor hervormd. Tegen begin volgend jaar moet de fusie van de technische en medische inspectiediensten rond zijn. Er zullen ook tussen "tien à twintig" bijkomende inspecteurs worden aangeworven.

Daarmee komt Van Brempt tegemoet aan een van de eisen van de vakbonden: meer controle. "Bedrijven besteden steeds meer activiteiten uit. Dat versnippert de werknemersorganisatie en heeft diepgaande gevolgen. Als ABVV willen we op veiligheidsvlak de eenheid tussen de werknemers herstellen", zegt Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV-Antwerpen.

ABVV: 'Onderaannemers tellen niet mee in statistieken over arbeidsongevallen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234