Donderdag 26/01/2023

Onder één hoedje met Napoleon

Eén kind op vier houdt tijdens de zomervakantie een staycation, om economische of ecologische redenen. Laat de rest maar snorkelen of paragliden in exotische oorden: deze Thuisblijvers zoeken én vinden hun kicks in eigen land. Vandaag missie 4: forten bestormen in Oostende.

Wie zijn de Thuisblijvers?

A man needs a plan. Voor Astor Judong (9 jaar) bestond dat plan deze zomer uit een KSJ-kamp en een korte gezinstrip. Cool, maar wat met de andere zeven weken vakantie? Astor heeft een idee. Hij brengt broer Cezar (7 jaar, 'het liefste slaap ik in een safaritent') en zus Evita (2 jaar, de grootste fan van de broers) op de hoogte. Vanaf nu zijn zij: de Thuisblijvers. Hun missie: het verkennen van de hoogste, diepste, wijdste, engste of mafste plekken van het land. Voorwaarts, en volwassenen: gelieve te volgen.

---

Ondergrondse gangen en schietgaten aan zee

1811. Napoleon laat een fors fort optrekken in de duinen van Oostende. Nadat hij vlotjes onze gewesten had geannexeerd, vreest hij een aanval uit Engeland.

2014. Astor en Cezar Judong maken hun opwachting bij het fort van Napoleon, intussen meer dan 200 jaar oud. Op de Engelse aanval is het nog steeds wachten en het fort is intussen cultureel erfgoed. De broers dopen zich met een plechtige hoofdknik om tot Napoleon en Wellington. Het strand lonkt, maar eerst hebben beide generaals nog een missie te vervullen: de inname van het fort.

De toegang tot het fort leidt langs een metalen loophelling met glaswand, die bij de laatste restauratie werd geïnstalleerd. Napoleons glorieuze bouwwerk heeft in de loop der eeuwen nogal wat bestemmingen gekregen, zo leert een informatieve touch-screen waarmee de Thuisblijvers - digital natives - moeiteloos aan de slag gaan: artilleriekwartier voor de Duitsers tijdens beide Wereldoorlogen. Speelplein. Graffitiwall. Museum.

Doorheen de tijd en de verschillende doeleinden was het bolwerk danig in verval geraakt. De restaurateurs herstelden tien jaar geleden het fort in zijn vroegere glorie, maar lieten een deel van de graffiti zichtbaar op de muren. Dat spoort niet met de fantasie van Napoleon en Wellington: zij hadden het fort liever gezien zoals het in hun eigen tijd moet geweest zijn, zoals ze het zich in hun verbeelding hadden voor-gesteld.

Bij de ingang krijgen ze een audiogids op kindermaat, een opdrachtenboekje waarmee ze de Schat van Vlieg kunnen zoeken én een blauwe, kartonnen Napoleonhoed. Over de richting waarin de hoed moet wijzen ontstaat discussie: met de punt naar voren of toch maar opzij? De krijgsheren raken er maar niet over uit. Uiteindelijk besluit Astor het geschil met de opmerking dat niet de richting van de hoed, maar de gezichtsuitdrukking onder de hoed het belangrijkste is. Napoleon keek altijd kwaad, bezweert hij zijn broer. Onder de kartonnen hoed trekt hij een woest gezicht.

Op stap in het fort vertelt de audiogids dat soldaten van Napoleon op zakken stro sliepen en soms weken moesten overleven op beschuiten uit de bakkerij van het fort. De Thuisblijvers schrikken. Ze denken lang na over wat ze zouden missen, als zijzelf weken in het fort zouden opgesloten zitten. Lasagne en ijstaart, zo besluit Cezar - het schrikbeeld van de droge beschuiten maakt zelfs op een kleine generaal diepe indruk. "Mijn familie", zegt Astor.

Eindelijk raakt het fort bedwongen, maar een onverwachte verrassing is het dakterras. De Thuisblijvers weten met hun energie geen blijf en hollen van de ene kant naar de andere kant. Aan elk van de vijf zijden wacht een ander uitzicht: het mooiste is ongetwijfeld het strand met daarachter de blinkende zee.

Het oordeel van de Thuisblijvers:

Met de schietgaten, donkere ondergrondse gangen en het heerlijke uitzicht van bovenop het fort is Fort Napoleon een geslaagde missie. Gezellig vinden de Thuisblijvers het bouwwerk niet, maar nergens hebben ze zich veiliger gevoeld.

Astor, Cezar en zusje Evita ontdekken deze bijzondere plekken via de Schatten van Vlieg. Lees alles over deze zomeractie voor families op UiTmetVlieg.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234