Donderdag 26/01/2023

Onder de grond en in de lucht

Een frisse ondergrondse tocht op een hete dag? Dat zien de Thuisblijvers wel zitten. De C-minesite is te vinden op de mijn van Winterslag. Astor en Cezar duiken de tunnels in, gewapend met expeditieboekje en mijngordel. De diepste tunnel bevond zich vroeger 850 meter onder de grond: dat staat volgens het boekje gelijk aan 142 volwassen giraffen of 850.000 vliegen. Er zouden ook paarden gewerkt hebben, maar dat vindt Astor een evidente vergissing. Hij zou geopteerd hebben voor neushoorns: die kunnen tenminste steenkool kappen.

De indrukwekkende ventilatietunnel die zuurstof in de mijngangen pompt, laten de jongens liever links liggen - toch een beetje beducht voor instortingsgevaar. Dan maar direct door naar een aantrekkelijker verlichte gang. TL-lampen lichten op, met een golvend interval van telkens een paar tellen. Dit was ongetwijfeld de plaats waar stevig gefuifd werd bij een goede mijnvangst, besluiten de Thuisblijvers.

In de geluidcel verderop componeren ze hun eigen mijnsound. Achter elke hendel of knop schuilt een geluid uit de mijn. De explosie en bolderende mijnkarren boezemen Astor wat angst in. De panoramakijker verderop gunt hem een geruststellende blik boven de grond maar werpt hem tegelijkertijd terug in de geschiedenis. Ook de overgrootvader van de Thuisblijvers was een mijnwerker. Van zijn gehoor en zijn longen zal volgens de jongens niet veel overgebleven zijn.

De broers trekken een nieuwe gang in waar, doorheen hun eigen gesprekken, plots de stemmen klinken van echte mijnwerkers. Ze vangen een Limburgs accent op, maar dan in een taal die ze niet kennen. Ze ontdekken dat er ook Italianen en mijnwerkers met andere nationaliteiten de tunnels bevolkten. Langs de witte gang begaven de mannen zich schoon gewassen naar het werk. De zwarte gang deed dienst wanneer ze stoffig terugkeerden richting douche. De langste tunnel was 10 kilometer, waardoor de kompels soms een uur ondergronds moesten pendelen vooraleer ze op hun werkplek toekwamen.

Na de tocht in de diepe duisternis hebben de jongens nood aan daglicht. Tijd voor de beklimming van de hoogste schachtbok van België. Een spectaculaire trap brengt Astor en Cezar 62 meter naar boven - zelfs zus Evita waagt zich in hun kielzog aan de klim. Er volgt een adembenemende beloning: een weids zicht op de omgeving, de oude mijnterrils duidelijk te onderscheiden in het landschap.

Onderweg naar de uitgang houden de Thuisblijvers nog even halt bij de 'Cultural Odor Generator' van Peter De Cupere. Dit gigantische laboratorium verzamelt geuren die in relatie staan met de steenkoolmijn en haar bewoners. Uit glazen kolven borrelen doordringende geuren naar boven. De Thuisblijvers nemen en welriekende start met basilicum, aardbeien en drop. Maar verlaten C-mine op een drafje nadat muf angstzweet en iets dat volgens hen alleen maar teenkaas kan zijn, in hun neus naar boven krult.

Het oordeel van de Thuisblijvers:

Diepte en hoogte, licht en duisternis, warm en koud: in twee uur tijd kwamen de Thuisblijvers in heel wat tegenstellingen terecht. Ze lieten zich meevoeren door beelden, geluiden en geuren uit de mijn en concludeerden dat een job als mijnwerker niets voor hen zou zijn. Dan liever leerkracht of jurist, zoals hun ouders. Die zien toch net iets meer van de wereld.

---

Astor, Cezar en Evita ontdekken deze bijzondere plekken via de Schatten van Vlieg. Lees alles over deze zomeractie voor families op UiTmetVlieg.be.

---

Wie zijn de Thuisblijvers?

A man needs a plan. Voor Astor Judong (9 jaar) bestond dat plan deze zomer uit een KSJ-kamp en een korte gezinstrip. Cool, maar wat met de andere zeven weken vakantie? Astor heeft een idee. Hij brengt broer Cezar (7 jaar, 'het liefste slaap ik in een safaritent') en zus Evita (2 jaar, de grootste fan van de broers) op de hoogte. Vanaf nu zijn zij: de Thuisblijvers. Hun missie: het verkennen van de hoogste, diepste, wijdste, engste of mafste plekken van het land. Voorwaarts, en volwassenen: gelieve te volgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234