Vrijdag 24/09/2021

Onder andere burgemeester en gemeentesecretaris doorverwezen naar correctionele

Veertien verdachten gasramp in Gellingen voor strafrechter

De raadkamer van Doornik heeft beslist om 14 van de 22 verdachten in het dossier van de gasramp in Gellingen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De 8 anderen, waaronder Electrabel, werden buiten vervolging gesteld. Bij de ramp op 30 juli 2004 kwamen 24 mensen om het leven.

Door Marjan Justaert

DOORNIK l Bij de veertien bevinden zich de toenmalige burgemeester en gemeentesecretaris van Aat, evenals verantwoordelijken van de bedrijven Fluxys, Tramo en Husqvarna (ex-Diamant Boart). Zij worden beschuldigd van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg door een gebrek aan voorzorg.

"De raadkamer heeft een opmerkelijk heldere en gemotiveerde beschikking getroffen, waar veel tijd en moeite in gestoken is", zie de tevreden procureur des Konings Marie-Claude Maertens bij het buitengaan. Na een twee uur durende zitting achter gesloten deuren velde de raadkamer haar strenge verdict. Veertien personen werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

De opmerkelijkste namen zijn Bruno Van Grootenbrulle (ex-burgemeester van Aat) en Marc Duvivier (ex-gemeentesecretaris). Hun advocaten hadden onomwonden buitenvervolgingstelling gepleit wegens het 'licht wegende dossier' en 'de onbestaande bezwaren'. "Mijn cliënten zijn onschuldig en hebben geen fouten gemaakt", klonk het in de pleidooien. Maar de raadkamer volgde die stelling duidelijk niet.

De doorverwezen verdachten hebben vijftien dagen de tijd om beroep aan te tekenen, bij het ter perse gaan was nog niet bekend of ze dat daadwerkelijk gaan doen.

800 burgerlijke partijen

De acht natuurlijke en rechtspersonen die wel buiten vervolging werden gesteld, reageren opgelucht. Ook Electrabel als bedrijf was daarbij. "De dag van de ramp zijn de werknemers van Electrabel pas na de ramp ter plaatse gekomen, ze zouden niets anders gedaan kunnen hebben", aldus advocaat Jean-Philippe Mayence. "Het belangrijkste is dat de slachtoffers vergoed worden."

Er zijn naar schatting zowat 800 burgerlijke partijen en zo'n 90 advocaten. Het dossier zelf telt maar liefst 40.000 bladzijden. Voor de slachtoffers zou er een akkoord in de maak zijn. De verzekeringsmaatschappijen hebben een voorstel klaar, maar minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) moet het nog goedkeuren. De Clerck benadrukte dat hij eerst de slachtoffers wil informeren.

Bij de gasramp in Gellingen op 30 juli 2004 kwamen 24 mensen om het leven. 132 anderen raakten gewond. Na vier jaar onderzoek werden in september 22 personen in verdenking gesteld voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder de intentie tot doden. Enkel de ondernemingen Tramo en Fluxys hadden al op voorhand beslist om zich te verdedigen voor de correctionele rechtbank.

Verwacht wordt dat de uitkomst van het proces lang op zich zal laten wachten. Dat was ook de reden waarom de vorige minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) een en ander in gang zette om ervoor te zorgen dat de slachtoffers eerder vergoed zouden zijn.

n De enorme vuurhaard na de dodelijke explosie in Gellingen op 30 juli 2004. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven raakten 132 anderen gewond.

Beschuldiging: onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg door een gebrek aan voorzorg

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234