Donderdag 30/03/2023

21 juli

Ondanks Laurent een vlekkeloze nationale feestdag

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het traditionele defilé op de nationale feestdag stond dit jaar in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip. Het wordt wel een defilé zonder de Civiele Bescherming. Daar beslisten de vakbonden af te haken uit onvrede met de hervorming van hun dienst. Ook Laurent, die gisteren aankondigde juridische stappen te ondernemen tegen de vermindering van zijn dotatie, hield zich afzijdig.

BW

Geen nationale feestdag zonder traditioneel defilé op en rond het Brusselse Paleizenplein. Het defilé startte traditiegetrouw met een schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat. Nadien startte het militaire defilé. Dat was volgens Michel Hofman, vice-chef Defensie, grotendeels "klassiek" met onder meer troepen te voet, een gemotoriseerde colonne en een luchtdefilé met de 40ste verjaardag van de F-16's.

Het militair defilé. Beeld BELGA
Het militair defilé.Beeld BELGA
Het luchtdefilé van F-16's. Beeld BELGA
Het luchtdefilé van F-16's.Beeld BELGA

Er was ook het burgerlijke defilé met onder meer de politiediensten, de brandweer en de douane en accijnzen. Door het ontbreken van de Civiele Bescherming zal het burgerlijke defilé wel een stukje korter zijn.

Alle koningskinderen waren aanwezig op zowel het Te Deum in Gent als op het militair defilé.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Militair defilé te Brussel. Beeld BELGA
Militair defilé te Brussel.Beeld BELGA
Prins Emmanuel, Koningin Mathilde, Koning Filip, minister van Defensie Steven Vandeput en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op het militair defilé.
 Beeld BELGA
Prins Emmanuel, Koningin Mathilde, Koning Filip, minister van Defensie Steven Vandeput en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op het militair defilé.Beeld BELGA

Het defilé bevatte verschillende verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo nam er aan het militaire defilé bijvoorbeeld een groep 'Living History' deel. Zij droegen uniformen en toonden materieel van 100 jaar geleden. In de internationale troepen die deelnamen, zaten ook afstammelingen van oudstrijders. En de brandweer toonde een manuele brandblusser die ook gebruikt werd in WOI.

Jubileum voor Filip

In een zonovergoten Brussel begaf koning Filip zich zaterdag tussen het publiek op het Sinter-Goedeleplein om de gelukwensen in ontvangst te nemen voor zijn vijfjarig regeringsjubileum.

Kroonprinses Elisabeth, Prins Emmanuel en Koningin Mathilde spreken toeschouwers toe. Beeld BELGA
Kroonprinses Elisabeth, Prins Emmanuel en Koningin Mathilde spreken toeschouwers toe.Beeld BELGA

De koning, koningin Mathilde en hun vier kinderen begonnen de dag met het bijwonen van de traditionele dankdienst ter gelegenheid van de nationale feestdag. Het Te Deum was in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal in Brussel. Na afloop werd het gezin op het plein voor de kathedraal ontvangen door honderden enthousiaste koningshuisfans.

Afzijdige Laurent

Prins Laurent gaf op de nationale feestdag voorlopig geen commentaar over de juridische stappen die hij vrijdag heeft aangekondigd tegen de vermindering van zijn dotatie. Hij is samen met prinses Claire in Oost-Vlaanderen ontvangen voor het Te Deum in de Sint-Baafskathedraal.

De prins stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van de Kamer om 15 procent van zijn dotatie in te trekken. Maar over die kwestie werd in Gent met geen woord gerept. De prins kwam rond 11 uur toe aan de Sint-Baafskathedraal, waar traditioneel koningsgezinde nieuwsgierigen een kijkje komen nemen. Militaire eenheden en een muziekkapel wachtten de prins op.

Prins Laurent op het Te Deum in Gent. Beeld BELGA
Prins Laurent op het Te Deum in Gent.Beeld BELGA
Prins Laurent op het nationaal defilé. Beeld BELGA
Prins Laurent op het nationaal defilé.Beeld BELGA

Prins Laurent vervulde de protocollaire verplichtingen, waarna de mis ter gelegenheid van de nationale feestdag van start ging. Die wordt opgedragen door de Gentse bisschop Luc Van Looy. De pers kon enkel de eerste minuten van de viering bijwonen.

Premier Charles Michel op het Te Deum in Gent. Beeld BELGA
Premier Charles Michel op het Te Deum in Gent.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234