Zaterdag 11/07/2020

Politiek

Ondanks kritiek van N-VA: “Federale regering zal pact wel degelijk ondertekenen”

Premier Charles Michel.Beeld REUTERS

Premier Charles Michel (MR) blijft het VN-migratiepact voluit steunen en zal het wel degelijk ondertekenen. Dat heeft David Clarinval, de Kamerfractieleider van de MR, dinsdag gezegd in een interview op Bel RTL. N-VA blijft intussen vasthouden aan de kritiek. De premier moet een oplossing vinden, zegt Theo Francken.

De kranten van Mediahuis schreven dinsdag al dat Michel voet bij stuk houdt. “De premier stelt zich onbuigzaam op”, zeggen bronnen binnen de regering aan De Standaard. Michel beschouwt het Migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale verdragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. 

Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners. Volgens Le Soir is Michel woedend over het feit dat de N-VA de tekst gisteren “zeer problematisch” noemde en is de premier zelfs “klaar voor een crisis met N-VA”.

De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt daar niet ­op terug, zegt nu ook David Clarinval. “We weten dat de N-VA wroeging heeft, maar dat probleem zal ze intern moeten oplossen. Op ons niveau zullen wij tekenen. België zal zich op dit vlak dapper tonen.” Volgens Clarinval, een partijgenoot van premier Charles Michel, is de MR bereid tot het uiterste te gaan.

De premier koestert plannen om zelf naar Marrakesh af te zakken, waar de tekst wordt bekrachtigd. Daarmee legt hij critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. "Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen", zegt een hoge regeringsbron aan De Standaard.

Op het kabinet van de premier wordt geen commentaar gegeven op de berichten. 

“Problematisch” 

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het aan de premier om een oplossing te vinden in het dossier van het VN-migratieverdrag. Dat verklaarde hij dinsdag bij zijn aankomst aan de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer, waar hij zijn beleidsbrief komt toelichten. 

Volgens hem “bestaat er veel verwarring” over het VN-migratiepact en veel dingen die gezegd zijn, kloppen niet. De N-VA mag dan nog geïsoleerd staan binnen de regering, “maar niet in Europa”, merkte hij op.

De staatssecretaris benadrukte nog dat hij niet gekant is tegen samenwerking tussen staten inzake migratiebeleid. In zijn ogen stelt het VN-pact problemen, onder meer omdat twee van de drie regio’s die migranten opvangen - de Verenigde Staten en Australië - de tekst niet steunen. De derde regio is Europa.

N-VA verspreidde gisteren een mededeling waarin ze zegt  dat de tekst van het pact “ingaat tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid”. De N-VA maakt zich ook “grote zorgen over de mogelijk juridische implicaties”. Die bezwaren wil de N-VA ook binnen de regering bespreken. 

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf die boodschap vanmorgen mee op Radio 1. “De tekst goedkeuren zou problematisch zijn. Maar ik reken erop dat we met een visie op migratie naar buiten kunnen komen waar wij ons als partij achter kunnen scharen.” Jambon geeft de regering tot 10 december, wanneer de top in Marrakesh van start gaat, de tijd om een eensgezind standpunt te vinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234