Dinsdag 07/12/2021

Ondanks financiële ingrepen bij VRT oogt het Canvasvoorjaar 2009 toch veelbelovend

'Met intelligente programmering kun je besparingen maskeren'

De VRT moet besparen, maar afgaande op de gisteren voorgestelde voorjaars-programmering, blijft Canvas voorlopig buiten schot. Gevestigde waarden als Lux, Belga Sport en Comedy Casino keren terug. Top Gear, Deadwood en Planet Earth zijn buitenlandse topkwaliteit en met Zonde van de Zendtijd pakt de meerwaardezender voor het eerst sinds lang uit met een humorprogramma uit eigen stal.

Door Pieter Dumon

BRUSSEL l 'Aan de voorjaarsprogrammering kun je inderdaad niet merken dat er een besparingsronde aan de gang is', vertelt netmanager Jan Stevens. 'Intelligent programmeren noemen ze dat, zeker? Maar volgend najaar zullen we het misschien ook daar niet meer mee redden.'

De vernieuwingsoperatie die Canvas het voorbije jaar doorvoerde, heeft de zender geen windeieren gelegd. De gemiddelde leeftijd van het kijkerspubliek ging, voor het eerst sinds 2003, naar beneden. Het imago van de zender werd stouter, puurder en kritischer bevonden, blijkt uit onderzoek. Liefst 91 procent van de kijkers liet weten tevreden te zijn met de koers die het vernieuwde Canvas vaart. "Logisch dus dat we ook komend voorjaar op de ingeslagen weg verdergaan", vindt Stevens. "We willen ook in 2009 een gezonde mix vinden tussen gevestigde waarden en jong aanstormend talent. We hebben dit jaar kansen gegeven aan mensen als Wim Helsen, Dimitri Van Zeebroeck en Jeroen Meus met vaak heel verrassende televisie tot gevolg. Natuurlijk zijn we daarbij wel eens op ons gezicht gegaan - denk maar aan de hele heisa rond de Plat Préféré van Hitler - maar dat is nu éénmaal de prijs die we betalen om relevant te blijven. Ondanks de budgettaire beperkingen willen we vernieuwende en spannende televisie blijven maken."

En daar lukt Stevens aardig in als we het programmaschema voor het komende voorjaar bekijken. Natuurlijk zit er behoorlijk wat aangekocht materiaal in het aanbod. En dat voor de start van een nieuwe reeks afleveringen over ons nationaal bobsleeteam nog eens alle uitzendingen van de eerste reeks worden heruitgezonden, zal ook wel budgettaire redenen hebben. En ja, op vrijdagavond wordt Willy's en Marjetten heruitgezonden, maar een ramp is dat niet. Het programma staat nu misschien eindelijk op de zender en de plaats waar het thuishoort. De schade lijkt dus nog mee te vallen, maar dat zou volgens Stevens de komende maanden wel eens anders kunnen worden. "De evenwichtsoefening wordt steeds moeilijker", weet Stevens. "Zeker omdat we nieuwe mensen een kans willen blijven geven. We hebben nu al een aantal engagementen lopen voor 2009 en 2010, maar het zal in de gegeven omstandigheden moeilijk worden om nog meer nieuwe projecten op te starten."

De blikvangers van de voorjaarsprogramma's 2009 op Canvas

Lux

Het cultuurprogramma Lux is terug, deze keer niet meer XL maar wel S, wat volgens presentator Luk Janssen voor 'strak' staat. De loft werd ingeruild voor een clean decor in het Amerikaans Theater. "Het draait om het gesprek", vindt Janssen. "We hoeven niet per se elk boek en elke plaat te tonen waar onze gast het over heeft." En niet alleen het decor, ook het lijstje gasten is behoorlijk indrukwekkend. Hans Teeuwen, Guy Verhofstadt, Arno en Marie Vinck zijn slechts enkele van de in totaal dertien gasten.

Lux, vanaf 4 januari elke zondag om 21u05

Mijn vader

Na twee reeksen van Mijn Moeder gaat Phara de Aguirre deze keer op zoek naar bekende vaders en vaders van bekende kinderen. "Denk nu niet dat de interessante moederverhalen op waren", vertelt de Aguirre. "We wilden gewoon iets anders." Aan het concept verandert weinig. "We brengen twee mensen samen die normaal gezien nooit samen interviews geven. Op die manier raak je onder het laagje lak dat meestal op bekende mensen kleeft." Komen onder andere aan bod: Frans Deprez, vader van Wouter. Khalil Abou Jajah, vader van Dyab en Jan Hoet, vader van Jan junior(foto).

Mijn Vader, vanaf 7 januari op woensdag na de film

Zonde van de Zendtijd

Het standup-comedy circuit lijkt een onuitputtelijke bron van humoristisch talent. In Zonde van de Zendtijd nemen Henk Rijckaert en Bert Gabriëls het mediawereldje onder de loep. Dat beide onbekende heerschappen toch al een tv-programma krijgen, is volgens het duo trouwens het beste bewijs van de malaise bij de VRT. Rijckaert en Gabriëls gaan als fervente mediagebruikers op zoek naar antwoorden op vragen als: Meent elke bv wel wat hij zegt? Krijgen de helderzienden van Astro TV wel eens interessante vragen? En zien ze die dan aankomen? En hoe kan de VRT beter en meer besparen?

Zonde van de Zendtijd, vanaf 5 januari, elke maandag om 20u40

Deadwood

Wat The Sopranos was voor het maffiagenre, dat is Deadwood voor de western. In de prestigieuze HBO-serie krijgen we te zien wat er zich tijdens de eerste jaren na de stichting zoal afspeelde in het settlersdorpje Deadwood. "Er wordt gevochten, gehoereerd, gedronken en gesmoord", licht Stevens al een tipje van de sluier. "En bovendien wordt dat allemaal prachtig in beeld gebracht. Typisch Canvas dus."

Deadwood, vanaf 6 maart, elke vrijdag om 23u45

Canvasnetmanager

Jan Stevens:

Ook in 2009 maken we de mix tussen gevestigde waarden en

jong talent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234