Woensdag 02/12/2020

Belgisch voetbal

Ondanks de sportieve degradatie zou Lokeren volgend seizoen opnieuw kunnen aantreden in 1A

Sporting Lokeren is sinds dit weekend zeker van de degradatie. Of toch niet?Beeld BELGA

Sportief is het beklonken: Sporting Lokeren degradeert uit de eerste klasse A. KV Mechelen en Beerschot Wilrijk moeten onderling uitmaken wie het vrijgekomen plekje inneemt. Maar de nasleep van Operatie Propere Handen dreigt alles nog om te gooien. Een poging om orde te brengen in de chaos.

Wat met KV Mechelen?

KV Mechelen speelt de komende weken (9 en 16 maart) twee finalewedstrijden tegen Beerschot Wilrijk voor de promotie naar eerste klasse A. Maar Operatie Propere Handen kan de einduitslag van deze tweestrijd straks irrelevant maken.

Wat KV Mechelen dan te wachten staat, is totaal onduidelijk. Een ding is zeker: als de Belgische voetbalbond het straks bewezen acht dat de wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van vorig seizoen vervalst werd, dan moet de bond dat voor 15 juni kenbaar maken. Op die dag wordt de indeling van de reeksen voor volgend seizoen bekendgemaakt.
 Alles wijst erop dat de voetbalbond die deadline niet wil of zal missen. 

Fans van KV Mechelen.Beeld Photo News

Indien KV Mechelen schuldig wordt bevonden, hangt de club volgens het bondsreglement de degradatie boven het hoofd. De vraag is dan alleen naar welke reeks. Volgens een letterlijke interpretatie van het reglement zou KV Mechelen dan naar de eerste amateurdivisie zakken. Want dan wordt de voetbalclub “verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van de uitspraak”, zoals het bondsreglement stelt. 

Alleen: wat als KV Mechelen straks de finalewedstrijden tegen Beerschot Wilrijk winnend afsluit en dus kampioen speelt? Dan wordt een scenario mogelijk waarbij de Mechelaars virtueel stijgen naar eerste klasse A om dan weer te zakken naar eerste klasse B. In dit geval zou Beerschot Wilrijk als verliezende finalist toch nog kunnen promoveren.

Degradatie zou bijzonder zuur zijn voor KV Mechelen. En het kan nog erger. Het bondsreglement laat namelijk een veel zwaarder straf open: de club kan geschrapt worden van de bondslijsten als blijkt dat de wedstrijdvervalsing gebeurde met het medeweten en de instemming van de meerderheid van de bestuursleden. 

Wat met Waasland-Beveren?

Ook Waasland-Beveren maakt deel uit van Operatie Propere Handen. Als de club is meegegaan in een combine met KV Mechelen, dan dreigt de degradatie uit eerste klasse A. Ook als dit niet het geval is, kunnen de Waaslanders in de problemen raken. Voor competitievervalsing voorziet het bondsreglement een meldingsplicht. 

Zelfs wanneer je als clubbestuurder vage echo’s opvangt over matchfixing moet je de voetbalbond meteen informeren. Er zijn verschillende gsm-nummers en een mailadres waarop dat moet gebeuren. Als aan die meldingsplicht is verzaakt door Waasland-Beveren, betekent dit volgens een letterlijke interpretatie van het reglement dat de club moet degraderen.

Wat met Moeskroen?

Op het voetbalveld doet Moeskroen het prima, ernaast veel minder. Het federaal parket heeft vorige week de rekeningen van de club geblokkeerd en voorlopige bewindvoerders aangesteld.

Dit onderzoek staat los van Operatie Propere Handen.  Er zijn al jaren vermoedens dat Moeskroen zich schuldig maakt aan witwaspraktijken en illegale constructies met de voetbalmakelaar Pini Zahavi. De Israëliër zou achter de schermen de touwtjes in handen houden. De banden tussen Zahavi en Moeskroen werden ook blootgelegd in het Football Leaks-schandaal, waarbij een grote hoeveelheid vertrouwelijke documenten uit de voetbalwereld werden gelekt naar de pers.

De spelers van Moeskroen hielden Standard op 1-1, vorige vrijdag.Beeld Photo News

De rekeningen van een voetbalclub blokkeren is een verregaande maatregel, die erop wijst dat het parket in dit dossier sterke aanwijzingen heeft van fraude. De kans bestaat dus dat ook Moeskroen straks een straf boven het hoofd hangt. 

Er lijken drie mogelijkheden. Ofwel stelt de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond vast er “een gebrek aan continuïteit” is binnen de club. Dan degradeert Moeskroen naar de eerste amateurdivisie. Ofwel blijkt de club financieel niet leefbaar zonder de bevroren rekeningen, waarop degradatie naar de tweede amateurdivisie volgt. Ofwel toont het parket aan dat Moeskroen al jarenlang sjoemelt. Dan kan de voetbalbond de club laten ontbinden.

Wat met Lokeren?

Lokeren is sinds dit weekend zeker van degradatie uit de eerste klasse A. De club hoopt echter op een extrasportieve redding. Als de voetbalbond straks ingrijpt tegen Waasland-Beveren en/of Moeskroen staat Lokeren als eerste in de rij om hiervan te profiteren. Ondanks de sportieve degradatie zou de club dan volgend seizoen opnieuw mogen aantreden in de hoogste reeks. In Lokeren leeft men op stille hoop.

Wat voorafging: Operatie Propere Handen

Operatie Propere Handen is een grootschalig onderzoek dat wordt gevoerd door het federaal parket naar witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgisch voetbal. Het onderzoek loopt al anderhalf jaar, maar het raakte pas bekend nadat in oktober vorig jaar meer dan veertig huiszoekingen werden uitgevoerd bij een reeks clubs. KV Mechelen en Waasland-Beveren zouden, via spelersmakelaar Dejan Veljkovic, afspraken hebben gemaakt voor hun confrontatie vorig seizoen. KV Mechelen dreigde toen te degraderen uit de hoogste afdeling. Ook de scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière worden ervan verdacht zich te hebben laten omkopen door Veljkovic. De makelaar is spijtoptant geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234