Dinsdag 16/08/2022

Onderwijs

Ondanks corona: studenten scoren even goed of zelfs beter dan vorig jaar

Studenten van de ULB leggen een examen af.  Beeld Photo News
Studenten van de ULB leggen een examen af.Beeld Photo News

Corona heeft niet gezorgd voor slechtere examenresultaten bij de examens in juni. Dat concluderen de KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse.

Pieter Gordts

Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. “De vooruitgang is – tegen mijn intuïtie in – het sterkst bij de startende studenten”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels. “Net bij die groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20.”

“We stellen een zeer kleine stijging van het slaagcijfer vast in het tweede semester van dit academiejaar”, zegt UGent-rector Rik Van de Walle. “Een stijging van de slaagpercentages van 3 procentpunten over alle opleidingen, en een stijging van het gemiddeld studierendement met een kleine 2 procentpunt.” Ook de hogescholen zien geen gevolgen van corona terug in de resultaten. “We noteren zeker geen slechtere resultaten dan voor corona”, zegt Candice De Windt, directeur onderwijs van Odisee co-hogeschool.

Die goede slaagcijfers zijn opvallend. Het hoger onderwijs schakelde heel snel over op online-onderwijs. De rest van het academiejaar brachten studenten voornamelijk door achter hun laptop, turend naar opnames van lessen. Dat verliep niet altijd van een leien dakje. Sommige studenten klaagden over ondermaatse onlinelessen, verhoogde werkdruk en sociaal isolement.

Hebben proffen en lesgevers de lat dan lager gelegd? “Neen, dat zou een foute analyse zijn”, zegt Sels. “We kunnen natuurlijk nooit uitsluiten dat her en der een docent een 9,5 sneller heeft omgezet in een voldoende. Al vinden we daar geen bewijs van. Over het algemeen hoorde ik net dat proffen er een erezaak van maakten om het examen niet makkelijker te maken.” Van de Walle wijst erop dat de coronacheck die ze in Gent toepasten, het beeld niet vertekent. “De coronacheck was een verzekering tegen een al te sterke daling van de examenscores”, zegt hij. “We zijn blij dat we verzekerd waren maar hebben de verzekering niet veel moeten gebruiken.”

“Ook wij zijn er zeker van dat er niet milder is geëxamineerd”, zegt Karolien Loriers, persverantwoordelijke van de AP Hogeschool Antwerpen. “We hebben vooral de indruk dat studenten een goede voorbereidingstijd hebben gehad doordat verschillende nevenactiviteiten wegvielen.” Naast het wegvallen van het studentenleven, wijzen velen ook op de verhoogde stress die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. “Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de onlinelessen geholpen hebben”, zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. “Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven, is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet.”

De vraag is wat de cijfers zeggen. Is zo’n vergelijking maken überhaupt mogelijk? Pedagoog Pedro De Bruyckere (Artevelde Hogeschool) houdt een slag om de arm. “Het is hoopgevend maar eerst en vooral zijn de omstandigheden nu heel anders geweest”, zegt hij. “Het is moeilijk in te schatten hoe men al dan niet bewust rekening heeft gehouden met die omstandigheden. Ten tweede zitten de cijfers van de tweede zittijd nog niet in deze analyse. En ten derde zijn er nog verschillende opleidingen die – bijvoorbeeld door een uitgestelde stage – nog niet zijn afgelopen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234