Zondag 17/01/2021

Onbetaalbaar doe-design

Wie denkt 'design', denkt al snel 'duur' en 'onpraktisch'. Niet zo bij ONBETAALBAAR, een collectief dat oud materiaal omtovert in designmeubels die zichzelf rela-tiveren. Tijdens Armwoede/Pau- vérité/Powerty presenteren de jonge makers in de KVS hun project Fair Faire: eerlijk meubilair met een verhaal dat je ook zonder geld kunt kopen.

"Mag ik iets raars maken of liever iets in de stijl van vorige keer?", vraagt een jongen met een gigantisch stuk hout in zijn handen aan coördinator en artistiek leider van ONBETAALBAAR Sophie De Somere. "Ga je gang!" Het wordt dus iets raars.

Het Café Congo van de KVS is tijdelijk omgetoverd tot werkatelier. Stapels houten palletten, tafelpoten, deurklinken en andere rariteiten zoals een doormidden gezaagde etalagepop worden er enthousiast vertimmerd en aaneengelast tot stoelen, tafels, kastjes en lampenkappen.

Sinds 2012 herwerkt ONBETAALBAAR, "een makerscollectief dat streeft naar materialisme met emotie", oud materiaal - gevonden en gekregen - tot unieke objecten. Zo palmde het collectief de vorige drie jren onder meer de Gentse Vooruit, het CC Berchem en het Mechelse kc nOna in.

Hoewel de makers op deze plaatsen telkens eerst een week open atelier hielden, gevolgd door een tentoonstelling en veiling van hun creaties, was geen enkele editie van ONBETAALBAAR hetzelfde. "Elke keer zoeken we naar een andere insteek, verankerd in de stad waar we werken. Aangezien KVS 'werk' als thema van het Armwoede-project heeft, focussen wij nu op mensen die buiten de arbeidsmarkt vallen", legt artistiek leider Sophie De Somere uit.

Outsiderkunst

In Brussel wist ze een dertiental partners te verzamelen, waaronder Recy-clart, Arts & Marges en Bruxelles Nous Appartient - Brussel Behoort Ons Toe (BNA - BBOT). Zo stoffeert Mohammed, een voormalig restaurateur, minutieus een oude kerkstoel onder het tevreden oog van Simon Bertrand, coördinator van het Atelier Recyclart. Dit kunstencentrum aan de Brusselse Kapellekerk biedt in zijn ateliers doorstromingsprogramma's aan voor langdurig werklozen met een passie voor constructiewerk.

Tijdens Fair Faire mogen de ambachtslieden die maar moeilijk aan de bak komen hun fantasie de vrije loop laten. "Voor Recyclart werken ze meestal in opdracht van kunstenaars of architecten, hier mogen ze helemaal hun eigen ding doen", vertelt Bertrand.

Arts & Marges, een organisatie die zich toelegt op 'outsiderkunst', laat zich op ONBETAALBAAR vertegenwoordigen door Jean-Pierre Rostenne. De bekende figuur uit de Marollen is op z'n zachtst uitgedrukt 'een geval'. Wanneer het hem belieft bezoekt hij het atelier in de KVS om er verder te werken aan een opmerkelijke wandelstok; zijn specialiteit. "In Afrika verbindt de wandelstok de aarde met de hemel. In Congo is het een machtssymbool", zegt de ontwerper, die in de jaren zestig nog luitenant was van het Belgische leger in Congo.

"Objecten zijn voor mij zoals personen. Ze geven ook veel prijs over hun maker. Kijk maar naar Dries." De Somere wijst naar de maker die in de weer is met een lompe, maar erg degelijke houten kastdeur. "Het wordt een troon", vertelt Dries Warlop, die geen technische vooropleiding genoot maar met zijn diploma beeldende kunsten toch een carrière als meubelmaker wist uit te bouwen. "Ik probeer altijd zo weinig mogelijk te veranderen aan het materiaal waarmee ik werk; om de financiële en technische investering zo laag mogelijk te houden. Dat levert inderdaad nogal ruwe meubels op. Wat dat over mij als maker zegt? Dat ik zelf ook nogal ruw en ongepolijst ben, zeker?"

Iets verderop werkt Jan Fack aan een bijzonder bijzettafeltje. Een oude lampenkap doet dienst als tafelpoot en een mat isolatiepluche wordt geïnterpreteerd als kaarthouder op een oud stuk hout, dat hij nu met verf van een nieuw patroon voorziet. "In het begin van de werkweek komt hier een vrachtwagen vol spullen toe. Noem het een overvloed aan informatie, maar door objecten van al dat oude materiaal te maken, scheppen we een beetje orde in de chaos", vertelt Jan.

Om de potentiële koper de ontstaansgeschiedenis van het stuk mee te geven, werken schrijvers en illustratoren in hun Grafiekfabriek op de eerste verdieping van de KVS Box duchtig aan de 'paspoorten'. Want op de Veiling der dingen, waarmee ONBETAALBAAR haar werkweek nu zondag afsluit, koop je niet alleen een object maar ook het verhaal erachter. Het paspoort bevat naast een portret van de maker en zijn of haar object, ook het relaas van het productieproces, inclusief aantal werkuren. "Door over het maakproces van een meubel te vertellen en te tonen hoeveel mensen erbij betrokken waren, laten we zien waarvoor je betaalt", legt De Somere uit.

'Prestaties' als betaalmiddel

Anders dan de doorsneeveiling wil de Veiling der dingen - eigenlijk "een voorstelling vermomd als een veiling" - voorkomen dat de dikste portemonnees gaan lopen met de mooiste objecten. Sommige objecten worden verloot of verkocht voor het gemiddelde bod, bij andere geldt de reële economische waarde als startprijs om naar beneden te bieden.

Wie geen geld op overschot heeft, kan ook bieden met prestaties. Want zeg nu zelf, een vegetarisch diner bereiden voor dertig man is toch een kleine moeite als je er een uniek designerstuk voor in ruil krijgt?

Meer info: onbetaalbaar.com, facebook.com/onbetaalbaar, instagram/onbetaalbaarvzw

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234