Zaterdag 26/09/2020

Reportage

Onbestaand hek splitst Arendonk

Beeld Bob Van Mol

Een hek splijt de Arendonkse bevolking in twee. Het stadsbestuur wil, zoals al langer beloofd, dat het hek rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt teruggeplaatst. De oppositie vindt dat het geld beter aan andere doeleinden gespendeerd wordt, en heeft een referendum afgedwongen.

Het lijkt een kerk als een ander, de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het marktplein van Arendonk. Groot, dat wel, zeker voor een Kempische gemeente van amper 13.000 inwoners. Maar de rode baksteen en de vele cafeetjes op het plein rondom verraden een typisch Vlaamse gemeente, waar de kerk ooit de inwoners samenbracht. Alleen verdeelt het hek rond de kerk die bevolking, en de plaatselijke gemeenteraad, in twee. Ook al staat het er niet.

"Bij de heraanleg van het centrum, een dikke tien jaar geleden, is het hek weggehaald", legt burgemeester Kristof Henderickx (N-VA) uit. "Er is toen met het Agentschap voor Onroerend Erfgoed, dat de kerk en het hek heeft geklasseerd als Beschermd Monument, overeengekomen dat het hek nadien zou worden teruggeplaatst, maar dat is nooit gebeurd." Sindsdien ligt het weg te roesten onder een afdak op de gemeentelijke werkplaats, maar het stadsbestuur wil het hek en de kerk weldra in ere herstellen.

De oppositie, in de gedaante van gemeenteraadsleden Gunther Hendrickx (sp.a) en Benny Maes (A+), vindt echter dat het geld voor de renovatie - zo'n 1,2 miljoen euro - beter gespendeerd kan worden. "Het is een bom geld, voor iets dat er al tien jaar niet meer staat", aldus Hendrickx. "En bij de mensen bestaat er een draagvlak om het hek niet terug te plaatsen." Om dat argument kracht bij te zetten, zijn Hendrickx en Maes van deur tot deur gegaan met een petitie, en met 3.000 verzamelde handtekeningen zou er in het voorjaar een volksraadpleging komen.

De renovatie van het hek kost 1,2 miljoen euro.Beeld Bob Van Mol

Toen de kerk nog vol zat

Niet iedereen ligt even wakker van de zaak - in een café onder de toren valt te horen dat sommigen enkel getekend hebben omdat ze de petitievoorstanders kenden, "maar verder boeit dat hek me niet" - maar Eugeen Maris, de 76-jarige plaatselijke schoenmaker, vindt het niet meer dan normaal dat de inwoners bevraagd worden. "Maar ik ben zelf 200 procent voor de terugplaatsing van het hek", benadrukt hij, terwijl hij vertelt over hoe zijn vader, de vroegere koster, de klokken moest gaan luiden als er ergens brand was. "Als je alles wat waardevol is weer weg doet, wat blijft er dan nog over? Iets moderns waarschijnlijk, waar toch niemand iets van begrijpt."

Niet iedereen is het met hem eens. Marcel Jacobs (80), een gepensioneerde wafelbakker die op een terras verfrissing zoekt in een Fanta'tje, vindt zo'n hek niet meer nodig. "Ze hadden het vroeger moeten doen, toen de kerk nog vol zat. Nu komt er op zaterdag nog 36 man naar de mis. Ik heb ze eens geteld." Dus waarom moeite en geld steken in een roestig hek? "Voor mij hoeft het niet, nee. Met de struiken rondom is de kerk al genoeg beschermd. En het zou ons toch alleen maar veel geld kosten. Dat kunnen ze beter spenderen. Dat ze die haag weghalen op de Kloosterdam, bijvoorbeeld, zodat de mensen er opnieuw kunnen parkeren."

Marcel Jacobs is tegen het hek. "Met de struiken is de kerk al genoeg beschermd."Beeld Bob Van Mol

De kosten blijven het voornaamste argument, maar burgemeester Henderickx weerlegt dat: 80 procent van de renovatie zou immers met subsidies betaald worden, maar dat kan alleen als het volledige beschermde monument - dus ook het hek - hersteld wordt. En ook de schoenmaker veegt geldzorgen onder tafel. "Als ze alles wat geld kost zouden afbreken, zouden het rusthuis en het gemeentelijk zwembad ook weg moeten. Het was trouwens ook niet zo'n dure zaak geweest als het hek in de eerste plaats onderhouden was."

Gescheurde jas

Aan de kerk, links naast de poort, staat nog een vierkante meter van het hek. "Met die scherpe punten is het ook qua veiligheid niet optimaal", vindt gemeenteraadslid Hendrickx. Niets van aan, aldus Maris. "Gevaarlijk? Misschien heeft er eens iemand zijn jas aan gescheurd, ja. Zet het hek maar terug. Dan zou er vanzelf ook weer meer respect komen voor het groen onder de kerk, nu wordt het daar een stort."

De schoenmaker maakt zich sterk dat het hek in ere wordt hersteld, en daar lijken de meeste dorpsgenoten ook van uit te gaan, net als burgemeester Henderickx. Want met 3.000 stemmen, meer dan de vereiste 20 procent van de inwoners, mag een referendum dan wel verplicht zijn, het resultaat is niet bindend. En dat weet ook Marcel Jacobs. "Ik vrees dat het hek er gaat komen, ja. En wij zullen ervoor moeten betalen."

Aan de ingang van de kerk staat nog een vierkante meter van het hek overeind.Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234