Dinsdag 06/12/2022

Onbeslist

San Antonio, Texas H Janet is in het lokaal museum op haar knieën gezakt om aan kinderen te demonstreren hoe de gemeenschappelijke voorouders geweekte maïskorrels tot meel rolden. De kinderen trekken ongedurig aan ouderlijke armen, en Janet krabbelt weer recht wanneer ze beseft dat de belangstelling is weggeëbd. Ze is een eind in de zeventig, heeft gewerkt als lerares Spaans, als verantwoordelijke van een vestiging van het Leger des Heils, en is slecht twee jaar geleden van Lansing, Michigan, naar San Antonio verhuisd. "Ik wou in de buurt van mijn zoon en diens familie wonen." Ze is, zegt ze, tot in haar ziel doordrongen van het idee dat je een rol moet spelen in je gemeenschap. In deze wildvreemde plaats leek het museum een voor de hand liggende mogelijkheid. "Je blijft alert, je blijft met mensen praten die anders over dingen denken dan je directe omgeving."

Waarover praat ze dan zoal?

"Wat me echt wakker houdt, zijn de komende verkiezingen. Ik ben partijloos, ik stem op personen in plaats van op partijen." Ze loopt het lijstje af: Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, en recentelijker Clinton en Gore. "Maar nu ben ik echt verlamd: ik wil op geen van beide kandidaten stemmen. Ik overweeg zelfs voor het eerst in mijn leven niet te gaan kiezen. Bush heeft ons ten oorlog gevoerd op een manier die me niet bevalt, hij heeft nodeloos vijanden gemaakt in binnen- en buitenland, wat ons mettertijd duur kan komen te staan. Maar Kerry is zo kleur- en smaakloos dat ik me soms afvraag of hij wel echt bestaat."

Wat vindt ze wel goed aan beide kandidaten?

"Mijn eerste inspiratie is christelijk. Ik vind het een verademing dat Bush openlijk durft uit te komen voor zijn geloof. Ik vind dat we met Bush inzake abortus in de goede richting gaan, de wetten worden weer strakker - je zult daar wel over van mening verschillen maar ik vind abortus een soort gelegaliseerde genocide. Maar daar staat tegenover dat Bush wat mij betreft zijn plicht als christen te licht opvat. Elke dag loop ik aan daklozen voorbij, aan krankzinnigen die niet langer een opvangtehuis hebben. Hebben we als rijkste land ter wereld niet de plicht die mensen te helpen?"

Andere Amerikaanse christenen beweren dat families en omwonenden maar moeten bijspringen.

"Da's zo kortzichtig. We verhuizen veel te snel. Ik woon nu dicht bij mijn zoon, maar velen in mijn buurt kennen niemand die hen zal helpen. Ik zou op Bush kunnen stemmen vanwege abortus en op Kerry vanwege de rest van de bijbel. Maar eigenlijk wil ik een betere kandidaat."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234