Zaterdag 15/05/2021

'Onbekende' Belgische priester-theoloog wordt kardinaal

Vandaag krijgt hij op het vierde consistorie onder Benedictus XVI de rode bonnet opgezet door de paus en wordt Julien Ries na Godfried Danneels de tweede Belgische kardinaal. Maar wie is Julien Ries?

Het antwoord op de vraag wordt alleszins niet gegeven door de zusters van La Famille Spirituelle de L'Oeuvre ('Het Werk', MD) in Villers-Saint-Amand, nabij Ath, de woonplaats van Ries: "Wij werken wel met hem samen, maar zeggen daar liever niks over. Nu althans niet. Neen meneer. Vraag het hem zelf. Hij is volgende week terug uit Rome."

Villers-Saint-Amand is één straat lang. Telt één kerk, één klooster en een paar huizen. En een kardinaal, godbetert. Een paar straten verder, in Villers-Notre-Dame, werd Ries vorige week, in alle stilte, tot bisschop gekroond. Waarom? Omdat kardinalen volgens het kerkelijk recht minstens priester en in principe bisschop moeten zijn om toe te treden tot het kardinaalscollege. Waren aanwezig op de plechtigheid: Guy Harpigny, bisschop van Doornik, en Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius. Geen misdienaars, wel gezaghebbers.

Dat net hij, een 91-jarige theoloog, straks de berenmuts ruilt voor de bonnet is nochtans geen verrassing. Ries is een persoonlijke vriend van de huidige paus. Al jàren. Beide heren waren samen lid van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Ze ontmoetten elkaar vaak. Vorig jaar nog in Italië.

De kracht van Ries is geen stem als een klok, maar een pen met gezag. Een theoloog met bijna zevenhonderd publicaties. Hij schrijft naar eigen zeggen zes uur per dag. De diepchristelijke overpeinzingen van Ries zijn één zaak, het is vooral zijn wetenschappelijke bijdrage aan de dialoog van het christendom met andere godsdiensten die Rome charmeerde.

"Zijn verzameld werk is enorm en wordt binnenkort uitgegeven", vertelt theoloog Jürgen Mettepenningen (KU Leuven). "In het Italiaans nota bene. Het is de droom van iedere theoloog: de uitgave van het volledige werk. Het geeft aan hoe gerenommeerd Ries is in Italië. Meer dan bij ons."

Ries is afkomstig uit Fouches, nabij Aarlen en doceerde dertig jaar lang godsdienstgeschiedenis in Louvain-la-Neuve, aan de zijde van huidig aartsbisschop Léonard. Ze werden vrienden. Ries is nu priester, sinds kort dus ook bisschop, vanaf vandaag kardinaal, maar ook theoloog, antropoloog en ereprelaat van de paus"

"En dat terwijl veel Vlaamse geestelijken Wikipedia nodig hebben om te weten wie Ries eigenlijk is", vervolgt Mettepenningen. "Hij heeft in het juiste land carrière gemaakt: in Italië. Na dertig jaar werken aan de UCL gaf hij zijn enorm archief niet aan zijn vorige werkgever, Louvain-la-Neuve, maar wél aan de katholieke universiteit van Milaan, die hem vorig jaar beloonde met een eredoctoraat. Dat zegt genoeg. Ries is een 'Romein'. Zijn opstap tot kardinaal is een publiek eerbetoon van zijn vriend, Ratzinger."

Maar Ries is ook een aartsconservatief, sowieso een pluspunt in het huidige Vaticaan. Volgens Ries moeten homo's zich onthouden van seks. Alleen zo kunnen ze goede christenen zijn. En kindermisbruik? Daar wist de kerk niks van.

Hij is ook al bijna een halve eeuw aalmoezenier van 'La Famille Spirituelle de L'Oeuvre'. Een religieuze gemeenschap die in 1996 is beschuldigd van sektarisme.

Ries heeft de aantijgingen altijd afgedaan als nonsens en krijgt ook nog steeds steun uit Rome. In 2001 gaf Benedictus XVI 'Het Werk' de status van religieus instituut van pauselijk recht. Sindsdien valt de gemeenschap rechtstreeks onder zijn gezag. Dat de Belg vandaag door zijn vriend Ratzinger bekroond wordt voor zijn 'werk voor de kerk' is dus geen verrassing. Het is religieuze en ideologische vriendschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234