Woensdag 06/07/2022

'On the Road'-brief is wellicht kapitaal waard

Een brief van Neal Cassady aan Jack Kerouac, die de inspiratie vormde voor de spontane, ongeregelde stijl van cultklassieker On the Road (1957), komt deze maand te koop op een veiling. Er wordt een opbengst van 400.000 dollar verwacht.
Kerouac omschreef het epistel van Cassady, geschreven in drie dagen tijdens een ben- zedrineroes, als "een volledig kort verhaal", "het sterkste staaltje schrijven dat ik ooit zag, beter dan wie dan ook in Amerika". Hij beschouwde de veertig pagina's tellende brief van 17 december 1950 als "in hoge mate superieur" aan de erkende grootheden van de Amerikaanse litera- tuur. Kerouac zei dat de brief "volstond om zowel Herman Melville als Mark Twain zich in hun graf te laten omke- ren".
Jack Kerouac werkte zijn reisavontu- ren met Neil Cassady, die model stond voor het personage Dean Moriarty, om tot de beroemde beatroman. (DL)

Laatste deel archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

In 2007 had de vorig jaar overleden Jef Geeraerts al een groot deel van zijn literaire nalatenschap aan het Letterenhuis overge- dragen. Het ging hoofdzakelijk om manuscripten en ver- sies van de Gangreen- cyclus en van zijn thril- lerboeken. Dankzij de Stichting die zijn naam draagt, is nu ook het laatste deel van zijn nalatenschap onderge- bracht in het Letterenhuis. De recente overdracht bevat onder meer de onafgewerkte laatste roman De zwarte vogel en een aanzet tot een scifi-roman. De kern van de overdracht is een omvangrijke col- lectie brieven, aan en van collega-schrijvers, verenigingen, uitgeve- rijen, kranten en tijd- schriften. Daarnaast zijn er een groot aantal aan Jef en Eleonore opgedragen werken van bevriende kunste- naars. Het archief bevat verder souvenirs van de vele reizen van de auteur en talrijke objecten die zijn Afrika-romans en latere werk inspireer- den. In de hal van het Letterenhuis zijn enkele stukken uit het archief te bekijken. (DL)

► Adriaan van Dis is bekroond met de Luisterboek Award 2016 voor het voorle- zen van Karakter van F. Bordewijk. 'Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe', oordeelt de jury over het werk van de schrij- ver. 'Hij maakt geen stemmetjes, maar zet verschillende persona- ges heel licht aan. Van Dis past bij dit verhaal.' Onder meer Alsof het voorbij is van Julian Barnes, gelezen door Bas Keijzer en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, gele- zen door Jan Meng, waren ook genomi- neerd. De prijs kadert in de Week van het Luisterboek, die tot zondag 29 mei loopt in Nederland.

► De recente winnares van de Libris Literatuur Prijs Connie Palmen is aangezocht om het Boekenweek-essay van 2017 te
schrijven. Het thema van de Neder- landse Boekenweek, die van 25 maart tot en met 2 april 2017 loopt, luidt 'Verboden vruchten'. "Ik zei ja, en toen zat ik eraan vast", verklaarde Palmen in talkshow Pauw. "Onder de ver- boden vruchten ver- staat de organisatie seks, drugs en rock-'n- roll. Waarom ze mij daarvoor vragen? Ik heb al ja gezegd."

► Girls-actrice Lena Dunham heeft onver- wachts een nieuw boek op de markt gebracht. Dunham bun- delde haar dagboeken van een paar jaar gele- den in Is It Evil Not to be Sure. "Eerder dit jaar vond ik mijn dagboek uit 2005 en 2006 terug. Ik begon het weer te lezen en zag een totaal andere per- soon. Ik ben er trots op dat ik die periode uit mijn leven heb beschreven in mijn dag- boek."
De uitgave van 56 pagi- na's en een oplage van 2.000 gesigneerde stuks was 24 uur na de aange- kondigde verschijning al uitverkocht. De opbrengst is bestemd voor de organisatie Girls Write Now.

► Van 25 mei tot en met 12 juni staan de Internationale Kinder- en Jeugdboekenweken in Keulen geheel in het teken van jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen.

► Twee jaar na zijn dood in Mexico heeft het stoffelijk overschot van de Colombiaanse auteur en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez zijn laatste rustplaats bereikt. De as is opgebaard bij de buste van de schrijver van Honderd jaar een- zaamheid in de univer- siteit van Cartagena in Colombia. In Carta- gena startte hij zijn carrière als journalist.
"Het is een dag vol gemengde gevoelens, maar er is meer vreugde dan verdriet, nu mijn broer weer in Cartagena
rust", aldus de zus van de schrijver, Aida Rosa García Márquez.

► Vanavond stelt de Russisch-Belgische auteur Aleksandr Skorobogatov de her- uitgave voor van zijn debuutroman Sergeant Bertrand (Cossee) in de Antwerpse Permeke- bibliotheek. Bent Van Looy inter- viewt de auteur die met de gloedvolle roman Portret van een onbekend meisje (2015) de mooie kritieken aan elkaar reeg. Skorobogatov woont sinds de jaren 90 in België en nam in 2016 deel aan Saint-Amour.

► Het smelt van Lize Spit, uitgegeven bij Das Mag, zet zijn zegetocht voort. Na Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Engeland zijn de ver- taalrechten nu ook verkocht aan Tsjechië en Italië.

► 'Ik kan mezelf niet troosten met de gedachte: het is ook maar een job. Wanneer heb ik schrijven ooit als een job beschouwd? Ik heb nooit geschreven om geld te verdienen. Ik schrijf om te getui- gen dat ik geleefd heb. Als bewijs dat ik een maatstaf gezocht heb voor mezelf en voor anderen, aangezien die anderen niet konden of niet wisten hoe of niet wilden schrijven', zegt de Italiaanse succes- schrijfster Elena Ferrante in een e-mailgesprek met Nicola Lagioia, gepu- bliceerd in The New Yorker. Sinds deze week ligt haar roman Wie vlucht en wie blijft in de boekhandel. In het boek zijn Lila en Elena, de twee meisjes met wie de lezer in de eerste twee delen ken- nismaakte, volwassen vrouwen geworden. (DL & AJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234