Maandag 06/12/2021

Omzet boekenverkoop stijgt met 10 procent in 2009 De Vlaming smult van kookboeken

De boekenverkoop in Vlaanderen is ook in 2009 flink de hoogte in gegaan. Ondanks de crisis steeg de omzet met bijna 10 procent en de verkoop van het aantal boeken met 5,9 procent, meldt Boek.be. Die florissante cijfers zijn vooral het gevolg van een ware stormloop op kinder- en kookboeken.

ANTWERPENlTv-kok Piet Huysentruyt is met SOS Piet 3 de absolute bestsellerkoning, terwijl ook de Zweedse auteur Stieg Larsson de Vlaming massaal naar de boekhandel lokt. Bij de kinderboeken zijn het Stephenie ‘Twilight’ Meyer en Geronimo Stilton die grote sier blijven maken.

De gemiddelde boekenprijs mag dan in 2009 lichtjes gestegen zijn, dat heeft allerminst een domper gezet op het koopgedrag van de Vlaming. Met een meerverkoop van 6 procent en een omzetklim van 10 procent affirmeert de boekensector zich als een van de meest crisisbestendige bedrijfstakken. “Zeker omdat we vorig jaar ook al een stijging van 3 à 5 procent konden optekenen”, zegt Geert Joris, directeur van Boek.be. De gisteren vrijgegeven jaarcijfers van Gfk Retail and Technology Benelux maken ondubbelzinnig duidelijk waar die groeimarge in 2009 zat: in het genre van de kinderboeken (+12 procent) en de vrijetijdsboeken (+ 16 procent). Meer zelfs: bijna een boek op vier is een non-fictievrijetijdsboek, waarbij het kookboek de schrokop is. De Bourgondische natuur van de Vlaming vertaalt zich in een ware rush op het culinaire boek. “Koken is duidelijk populairder dan op restaurant gaan”, becommentarieert Boek.be de cijfers, en wijst op de impact van tv-programma’s als Mijn restaurant, Komen eten en De beste hobbykok van Vlaanderen.Het is vooral Piet Huysentruyt en uitgeverij Lannoo wier broodje daardoor gebakken zijn: SOS Piet 3 is de megaseller van 2009, terwijl hij de top vijf ook nog domineert met twee andere titels. Huysentruyt gaat in de top 20-lijst de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson vooraf, die met de drie delen van zijn Millennium-trilogie (Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid) present is. Daarmee volgt de Vlaming trouw een Europees patroon. Natuurlijk scoort ook Dan Brown goed met Het verloren symbool, al lag het boek pas in oktober 2009 in de winkels. Mocht het boek begin 2009 zijn verschenen, dan was het allicht de uitgesproken triomfator. In het algemeen blijft de Vlaming danig verslingerd aan het spannende boek en de strips: Pieter Aspe haalt met twee boeken (Cel en Misleid) de top twintig en Kiekeboe en FC De Kampioenen zijn onverslijtbaar. Het succes van de kinderboeken steunt eveneens op een paar massafenomenen: de vampierensaga Twilight van Stephenie Meyer en de avontuurlijke muis Geronimo Stilton.

“Toch zit er meer spreiding op de bestsellers dan vorige jaren”, zegt Geert Joris, “toen vooral Harry Potter het veld domineerde. En de cijfers tonen ook - en dat is hoopgevend - dat er weer meer duurdere boeken worden gekocht: het boek als geschenkartikel is weer populairder. Je ziet ook hoezeer verfilmingen de boekenverkoop aanstuwen, van Meyer en Larsson tot Verhulst.” Boek.be merkt verder een voorzichtige doorbraak van het audioboek in Vlaanderen: twee producties van Het Geluidshuis (De vloen de professor en De mestkever) staan in de top 20 van meest verkochte kinderboeken. Toch komt het literaire genre er over het algemeen vrij bekaaid af, tenzij je de aanwezigheid van Paolo Giordano, Carlos Ruiz Zafon en Khaled Hosseini in de top-20 meetelt. Slechts in de aparte top-20 voor fictie en literaire non-fictie stuit je op Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en Erwin Mortier (Godenslaap).

Parallel met de Vlaamse cijfers maakte de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) de jaarcijfers van de Nederlandse boekenverkoop bekend. De CPNB wijst er op dat de omzet in Nederland 3 procent lager lag dan in 2008, maar dat “de besteding van boeken weinig last heeft van de crisis”. Boven de Moerdijk is het Stieg Larsson die de CPNB-Top 100 overvleugelt. Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de Millenniumtrilogie, is er met 496.918 exemplaren het best verkochte boek van 2009. Maar ook het tweede en derde deel deden het wonderlijk goed met een zesde en zevende plaats en ongeveer 250.000 exemplaren. Op de tweede plaats van de top-100 staat Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay met 456.821 verkochte exemplaren. Opvallend is dat de vierde plaats wordt ingenomen door een uitgesproken literair boek, Het diner van Herman Koch, met bijna 300.000 verkochte exemplaren. De Nederlandse top-100 telt trouwens verhoudinggewijs flink wat literaire boeken met verder ook Paolo Giordano, Tommy Wieringa, Nicolo Ammaniti, Doeschka Meijsing en Maarten ’t Hart. Dat ligt in Vlaanderen wel even anders: “Je mag niet vergeten dat Nederland de zachte matras van de vaste boekenprijs heeft”, benadrukt Geert Joris. “En bovenal is er een grotere literaire traditie, die misschien zijn oorsprong vindt in het calvinisme. Bovendien zijn er veel meer literaire uitgevers en is de Nederlandse boekenmarkt driemaal groter dan in Vlaanderen.” Een verrassende vaststelling is dat Erwin Mortier de enige Vlaamse auteur is die in Nederland commercieel potten breekt en de top-100 haalt. De AKO-Literatuurprijswinnaar staat op plaats 69 en verkocht daar bijna 40.000 exemplaren van Godenslaap, roman die trouwens zojuist de kaap van de 100.000 exemplaren rondde. Terwijl Dimitri Verhulst het effect van zijn Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol amper kon verzilveren en niet opduikt in de top-100.

Top tien van meest verkochte boeken in Vlaanderen:

1. SOS Piet 3 (Piet Huysentruyt)2.Mannen die vrouwen haten (Stieg Larsson)3.De vrouw die met vuur speelde (Stieg Larsson)4.SOS Piet 2 (Piet Huysentruyt)5.SOS Piet (Piet Huysentruyt)6.Het verloren symbool (Dan Brown)7.Gerechtigheid (Stieg Larsson)8. De eenzaamheid van de priemgetallen (Paolo Giordano)9.Het spel van de engel (Carlos Ruiz Zafon)10.Twilight (Stephenie Meyer)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234