Maandag 05/12/2022

Omvang racisme vervat in een hashtag

Twee dagen lang was de Twitter-gemeenschap in de ban van racisme. Onder de noemer #dailyracism doken honderden verhalen over racisme en discriminatie op. Reden genoeg voor het Minderhedenforum om te pleiten voor de aanstelling van een regeringscommissaris om het probleem grondig aan te pakken.

Voor de tweede keer in amper een paar dagen doet Twitter dienst als kanaal om onrecht aan te kaarten. Met als hashtag #wijoverdrijvenniet werd de microblogsite eind vorige week overspoeld door verhalen over seksueel geweld tegen vrouwen. Het afgelopen weekend maakte #wijoverdrijvenniet plaats voor #dailyracism. Het effect was hetzelfde. Honderden getuigenissen maakten duidelijk dat racisme en discriminatie voor heel veel mensen een dagelijkste realiteit is. Extra fouilles op de luchthaven, verbaasde opmerkingen wanneer iemand met een hoofddoek perfect Nederlands blijkt te praten, het achteloos gebruik van een woord als neger. Het gebeurt anno 2015 nog altijd met de regelmaat van de klok.

Voor Blehri Lleshi, de Brusselse filosoof en activist die de oproep lanceerde om verhalen via sociale media te delen, komt dat niet als een verrassing. "Racisme is in België een gigantisch probleem. Alleen komen de slachtoffers bijna nooit met hun verhalen naar buiten. De drempel om naar de politie of organisaties als het Minderhedenforum of het Gelijkekansencentrum te stappen is te hoog. Bovendien leeft heel hard het gevoel dat daar toch niets aan het probleem gedaan wordt."

Door het racismeprobleem via sociale media in de kijker te zetten wil Lleshi vooral ogen openen. "In België ontbreekt het aan gevoeligheid wanneer het over racisme gaat. Een woord als 'neger' wordt hier bijna als normaal gezien. Of kijk naar de hele Sinterklaas-discussie. In Nederland wordt die op een hoger niveau gevoerd, hier wordt ze weggelachen. En wanneer onze minister van Buitenlandse Zaken met een zwartgeschminkt gezicht door de hoofdstad loopt kijkt iedereen vreemd op wanneer vanuit het buitenland afkeurende reacties komen. Racisme wordt hier gewoon nog altijd niet serieus genomen. Ik hoop dat de verhalen die nu naar buiten komen daar iets aan veranderen."

Een oproep die alvast bij het Minderhedenforum niet in dovemansoren valt. "Wie nu niet inziet dat er iets moet gebeuren zal het wellicht nooit meer inzien", reageert directeur Wouter Van Bellingen.

Opvallend is dat zowel Van Bellingen als zijn collega Jozef De Witte van het Interfederaal Gelijkekansencentrum niet opkijken van het grote aantal verhalen dat nu opduikt. "We beseffen maar al te goed dat de klachten die wij binnenkrijgen slechts het topje van de ijsberg zijn", reageert De Witte. "Een oproep zoals deze die de ware proporties van het probleem in kaart probeert te brengen, kunnen we alleen maar toejuichen. Wie voor het uitstippelen van zijn beleid alleen afgaat op de meldingen die bij officiële instanties binnenlopen laat zichzelf misleiden."

Het probleem signaleren is één ding, er iets aan doen een ander. Lleshi wijst op het belang van een sterke discriminatiewet en strikter toezicht op de naleving ervan. Een pleidooi waarin ook Van Bellingen en De Witte hem bijtreden. "We hebben een wet waarin staat dat je niet mag discrimineren, maar we krijgen niet de middelen om daar ook op te controleren", legt De Witte uit. "Bij het agentschap voor voedselveiligheid wachten ze toch ook niet tot mensen ziek worden om in actie te treden? Neen, ze controleren preventief. Maar wanneer het over discriminatie gaat kan dat plots niet en moeten we wachten tot er een klacht is. Zo blijf je achter de feiten aan lopen."

Uit de marge

Van Bellingen dringt aan op snelle actie. "Er is een groeiend bewustzijn. Tot voor een paar maand werd racisme en discriminatie als een probleem in de marge gezien. Nu is stilaan iedereen ervan overtuigd dat het een van de grote uitdagingen in onze samenleving is."

En Van Bellingen komt met een concreet voorstel. "Ik pleit voor de aanstelling van een federaal regeringscommissaris om discriminatie en racisme op een gecoördineerde manier aan te pakken. In 2001 kondigde Louis Michel een actieplan aan dat discriminatie en racisme uit moest roeien. Veertien jaar later is daar nog niets van in huis gekomen. Aan Charles Michel om het werk van zijn vader af te maken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234