Zondag 16/02/2020

Omstreden tv-presentator claimt erfenis Martin Luther King

Glenn Beck (foto), een ster van de conservatieve tv-zender Fox, houdt vandaag een manifestatie in Washington waar hij ‘Amerika’s eer wil herstellen’. Critici nemen het niet dat hij dat doet op dezelfde plek waar Martin Luther King 47 jaar geleden zijn ‘I have a dream’-speech hield.

Washington DC verwacht 200.000 mensen voor Becks manifestatie, die plaatsvindt aan de voet van het Lincoln Memorial. Onder hen zullen vooral Tea Partyactivisten zijn, die van over de hele VS naar Washington reizen. Naast Beck spreekt ook Sarah Palin, ex-vicepresidentskandidate en de ster van de rechts-populistische Tea Partybeweging.

“Martin Luther King is niet van de zwarten”, zei Beck onlangs in zijn radioprogramma. Hij vindt dat links onterecht Kings erfenis opgeëist heeft en wil die terugclaimen. “Wij zijn de erfgenamen en de beschermers van de burgerrechtenbeweging”, zei Beck, doelend op de Amerikaanse rechterzijde. Links “perverteert” volgens hem de droom van Martin Luther King.

Dat schiet bij links en veel zwarte Amerikanen in het verkeerde keelgat, mede omdat Beck eerder ook al zei dat Barack Obama, de eerste zwarte president van de VS, een racist is die “een diepe haat tegenover blanken” koestert. Ook Becks idee dat King destijds alleen gelijke rechten en geen sociale rechtvaardigheid eiste, zorgt voor onmin. De volledige naam van Kings manifestatie 47 jaar geleden was ‘Mars op Washington voor jobs en vrijheid’. Meerdere sprekers klaagden er de werkloosheid, armoede en sociale ongelijkheid in de VS aan.

Beck stelt dat zijn manifestatie geen politieke agenda heeft. Officieel is ze ook niet verbonden met de Tea Party. Beck krijgt echter wel organisatorische hulp van FreedomWorks, de groep van de voormalige Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden Dick Armey, die het afgelopen anderhalf jaar ook de Tea Party logistiek en organisatorisch bijstond. NewsCorp, de mediagroep waarvan Becks werkgever Fox News deel uitmaakt, doneerde onlangs een miljoen dollar aan de Republikeinse partij.

Tegelijkertijd met Becks bijeenkomst gaat er in Washington een tegenmanifestatie door onder leiding van de invloedrijke zwarte dominee Al Sharpton. “De Tea Party en hun conservatieve bondgenoten proberen de eis om rechtvaardigheid waarvoor de burgerrechtenbeweging stond, en waarvoor Martin Luther King letterlijk gestorven is, te breken”, zei Sharpton. (TV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234