Donderdag 20/02/2020

Omstreden MH17-expert aan de kant gezet

Beeld EPA

De Nederlandse patholoog-anatoom George Maat, die gisteren in opspraak kwam omdat hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, is uit het forensisch team gezet. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat vanavond gemeld in de Tweede Kamer. Maat was gisteren al op non-actief gesteld.

Van der Steur noemde de actie van professor Maat gisteren al "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat heeft zijn excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Het Openbaar Ministerie vindt de actie van Maat ongewenst, omdat de foto's onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Dat alles heeft ertoe geleid dat de samenwerking met Maat is beëindigd, aldus Van der Steur.

Van der Steur zei dat het op zich toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto's mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Dat was hier niet gebeurd.

De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook toegankelijk voor anderen. Maats uitspraken waren speculatief en onjuist en op sommige punten begaf hij zich buiten zijn vakgebied, zei Van der Steur. Zo zei hij dat het vliegtuig is neergehaald met een raket. "Terecht dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden."

Onderzoeksraad

Het kabinet verstrekt alle informatie over de ramp met vlucht MH17 waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vraagt. "Er wordt niets achtergehouden", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vanavond in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp.

Veel fracties wilden weten waarom zijn ministerie een verslag van de Nederlandse ambassade in Kiev niet uit zichzelf aan de OVV had gegeven. Dat gebeurde pas begin dit jaar nadat er publiciteit over was geweest en de onderzoeksraad het document vervolgens had opgevraagd. Het ging om een vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli waren geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Het is volgens Koenders aan de OVV om te bepalen wat relevant is voor het onderzoek. "De OVV vraagt, wij draaien", zei hij.

Selectie

Volgens de wet mag het ministerie niet zelf selecteren wat het aan de OVV stuurt. De OVV moet in alle onafhankelijkheid bepalen welke documenten relevant zijn en daar om vragen. Het ministerie levert die documenten vervolgens. Kamerleden wezen erop dat de onderzoeksraad niet weet wat hij niet weet. Dat maakt het lastig te vragen naar documenten waar het bestaan niet van bekend is.

Koenders beaamde dat op zich, maar wees erop dat er vanuit zijn departement wel sprake is van een zo 'pro-actief' mogelijke uitwisseling van gegevens.De OVV kan ook een algemeen verzoek om informatie doen. Zo heeft de OVV begin januari gevraagd om alle communicatie tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Kiev in de periode tussen 1 maart 2014 en 31 augustus 2014. Die documenten zijn geleverd, aldus Koenders en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) eerder vandaag in een brief aan de Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234