Woensdag 27/10/2021

Omstreden Knokse serviceresidentie Margille definitief onder de hamer

'De kandidaat-koopster wier moeder hier huist, is een vastgoedmakelaar. Als haar moeder sterft, moeten de oudjes toch allemaal weg'

'Wij zijn stokoude bomen. Wie ons nu verplant, begaat een genocide'

'De scooters, rolwagentjes en wandelstokken staan klaar voor de veiling morgen van de Knokse residentie La Margille. We gaan allemaal, gehandicapt of bedlegerig.' Louis zwaait (88) met zijn kruk naar de grijpkraan boven een naburige torenflat. Als een projectontwikkelaar de hoogste prijs biedt, kan niets verhinderen dat de 48 bewoners binnen zeer korte tijd op straat staan, zonder enige uitwijkmogelijkheid. De gemiddelde leeftijd van de huurders is iets minder dan negentig jaar.

KNOKKE

Van onze verslaggeefster

Anne de Graaf

Een straatje zonder eind in de Knokse Lippenslaan. Helemaal in de diepte, achter een haag met rosse coniferen, een jarenzestiggebouw. Rechttoe rechtaan architectuur, aluminium vensters. Buiten gefumeerde terrasramen, gemanicuurde buxusplantjes, plastic stoeltjes. Boven flakkeren overal breedbeeldtelevisies. Beneden: een gemeenschappelijke zaal, een tuin en een vestibule met 48 bellen in een notelaren bord. Daarop: kleine v's, veel Franstalige namen.

"Dit is een seniorie, niet zomaar een rusthuis", zegt Marie-Jeanne van Regenmortel (78). "Een plek waar ouderen waardig, op zichzelf, maar onder medische bewaking hun laatste jaren beleven. Het laatste station, waar ze te midden van hun mooiste souvenirs en meubeltjes oud worden, zonder het gesnurk van de buurman achter het gordijn. Het is hier niet voor niets goedkoop, ongeveer 1.800 euro in de maand kost en inwoon, maar wel verzorgd."

Van Regenmortel sjort haar astrakan manteltje dicht en start haar scooter, wijzertje op de haas (snelste stand), richting ingang. "En daar willen projectontwikkelaars mijn oude tante nu uitzetten. Het is hen enkel om de grond te doen. Die kost hier, bebouwd, in het centrum 4.200 euro per vierkante meter." Ze is niet meer goed te been maar zal met haar scooter naar de veiling gaan. "Er zijn oudjes die op een draagbaar naar de New Granny, waar de veiling zal plaatsvinden, gesleept willen worden om voor hun recht op te komen."

Wie rondkijkt, ziet algauw wat de bedoeling is van de projectontwikkelaars die hun oog lieten vallen op het gebouw: het tegen de vlakte gooien en fortuinen binnenrijven met de bouw van neo-Normandische flatgebouwtjes, résidences zoals ze overal in het Zoute opduiken. "Ze willen van Knokke nog meer het Le Touquet van de Belgische kust maken. Cederen dwarsbalken in Engelse steen, kozijnen en luiken in grijze tinten, de hele straat ziet er al hetzelfde uit."

Behalve La Margille, voor de jonge buren "de smet op de Kopsdreef", moppert Louis Evraert. "Mijn zus is gisteren met de anderen een petitie gaan afgeven bij burgemeester Lippens, om de verkoop tegen te houden. Maar die wil zich niet bemoeien, hij hoopt dat de ontwikkelaar 'hun hart' laten spreken. Waarom koopt hij La Margille dan niet, om ons te beschermen? Hij heeft toch geld genoeg."

De 48 bejaarden richten de hoop op Beatrijs Lietaert, een niet onbemiddelde lerares en doktersechtgenote. Leopold (84): "Zij is bereid het vijf verdiepingen tellende pand voor 5,75 miljoen euro over te nemen, te renoveren, lees: het beleid in handen te nemen. Lietaerts 83-jarige moeder is huurster van La Margille. "De bejaarde dame nu nog doen verhuizen, zou haar in een diepe depressie dompelen", verwittigde de huisdokter onlangs.

De kleinzoon van de 91-jarige Edouard A. vermoedt een perfide complot achter de plannen van Lietaert. "Die mevrouw is niet alleen bezorgd om haar moeder, ze zit ook gebeiteld in de vastgoedsector en zwemt in het geld, dankzij renovatieprojecten - ook in Knokke. Ook al belooft ze de 48 oudjes een rustige en zelfs betere herfst, wie zegt dat ze het zaakje zelf niet verzilvert als haar moeder overlijdt?

"De Margille ligt op een van de beste plekken van Knokke, tussen de winkeltjes, vlak bij de zee en toch rustig, in een achterafstraatje. Als ze een beetje recht in haar schoenen staat, renoveert ze de boel, maar haalt ze later nog de zaak van haar leven binnen, als deze mensen - ze zijn gemiddeld negentig jaar oud - een voor een overlijden. Grond op deze plek in Knokke is zowel horizontaal als verticaal miljoenen euro's waard."

Grootvader Edouard duikt weg in zijn duffelcoat. Hij wil er niet aan denken. Er staat een stevige bries in Knokke. "Wij zijn stok- en stokoude bomen. Wie ons nu ontwortelt en verplant, begaat een genocide."

In de vestibule klapt een dame boos de deur dicht. "Nee, geen toegang. Er is al te veel geschreven over deze zaak. Neemt u dit van me aan: de échte koopster is de madame met de grootste hoed op Waregem Koerse. Verder onthoud ik me van commentaar. Komt u morgen naar de veiling. Degene die 6.250 euro meer op tafel legt, is eigenaar van het pand. Maar het zal die madame met de hoed (Lietaert, AdG) wel worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234